Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛒 Appen som visar koldioxidavtrycken frĂ„n dina inköp

🛒 Appen som visar koldioxidavtrycken frĂ„n dina inköp

Den hÀr appen spÄrar ditt koldioxidavtryck efter varje köp och visar hur du kan bli mer miljövÀnlig.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Har du nÄgonsin undrat hur dina inköp pÄverkar miljön och var du kan göra de mest effektfulla förÀndringarna? Om du har det sÄ Àr Joro appen för dig.

Joro Àr en app som spÄrar koldioxidavtrycken frÄn dina inköp i realtid. Detta visar dig hur du kan ha en betydelsefull inverkan genom att ompröva dina shoppingmönster.

NÀr du har laddat ner appen börjar du med att svara pÄ nÄgra frÄgor om din kost, transport- och livsstilsvanor. DÀrefter kan du ansluta ditt kredit- eller bankkort till appen och den kommer att utvÀrdera koldioxidutslÀppen frÄn dina inköp. Om du till exempel handlar i mataffÀren sÄ kommer appen att uppskatta koldioxidavtrycket frÄn innehÄllet i din kundvagn.

Appen ger rekommendationer baserat pĂ„ bĂ„de de frĂ„gor du svarat pĂ„ nĂ€r du laddade ner appen och de köp du gör. Kanske föreslĂ„r appen att nĂ„gon som Ă€ter mycket kött ska försöka vara vegan i en vecka. Eller om nĂ„gon köper en flygbiljett sĂ„ kommer Joro att föreslĂ„ att personen köper till en “klimatkompensation”.

Sanchali Pal inspirerades att skapa appen efter att ha försökt, i sitt eget liv, ringa in de val som har störst effekt pÄ koldioxidutslÀppen.

Hittills har tidiga anvÀndare av appen minskat sina personliga utslÀpp med cirka 10%. Pal förklarade för Fast Company:

”Om alla i vĂ€rlden gjorde det skulle det vara som att ta bort hĂ€lften av vĂ€rldens bilar. SĂ„ det Ă€r vĂ€ldigt viktigt i stor skala och Ă€r ett av de mest kostnadseffektiva sĂ€tten att uppmuntra utslĂ€ppsminskningar som vi kĂ€nner till idag.”

Att Àndra dina vanor och shoppingmönster kanske inte löser klimatförÀndringarna, men det hjÀlper verkligen. Joro visar fördelarna med de förÀndringar du gör och föreslÄr nya - en kontinuerlig uppmuntran till personliga val för en bÀttre framtid.

Visste du att: Joro kommer frĂ„n det gammelnorska ordet jÇ«rĂ° eller “jord” och Ă€r norska mytologins beskyddare av jorden.  

Bild: Joro via Fast Company.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.