Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛒 Appen som visar koldioxidavtrycken från dina inköp

🛒 Appen som visar koldioxidavtrycken från dina inköp

Den här appen spårar ditt koldioxidavtryck efter varje köp och visar hur du kan bli mer miljövänlig.

Linn Winge
Linn Winge

Har du någonsin undrat hur dina inköp påverkar miljön och var du kan göra de mest effektfulla förändringarna? Om du har det så är Joro appen för dig.

Joro är en app som spårar koldioxidavtrycken från dina inköp i realtid. Detta visar dig hur du kan ha en betydelsefull inverkan genom att ompröva dina shoppingmönster.

När du har laddat ner appen börjar du med att svara på några frågor om din kost, transport- och livsstilsvanor. Därefter kan du ansluta ditt kredit- eller bankkort till appen och den kommer att utvärdera koldioxidutsläppen från dina inköp. Om du till exempel handlar i mataffären så kommer appen att uppskatta koldioxidavtrycket från innehållet i din kundvagn.

Appen ger rekommendationer baserat på både de frågor du svarat på när du laddade ner appen och de köp du gör. Kanske föreslår appen att någon som äter mycket kött ska försöka vara vegan i en vecka. Eller om någon köper en flygbiljett så kommer Joro att föreslå att personen köper till en “klimatkompensation”.

Sanchali Pal inspirerades att skapa appen efter att ha försökt, i sitt eget liv, ringa in de val som har störst effekt på koldioxidutsläppen.

Hittills har tidiga användare av appen minskat sina personliga utsläpp med cirka 10%. Pal förklarade för Fast Company:

”Om alla i världen gjorde det skulle det vara som att ta bort hälften av världens bilar. Så det är väldigt viktigt i stor skala och är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att uppmuntra utsläppsminskningar som vi känner till idag.”

Att ändra dina vanor och shoppingmönster kanske inte löser klimatkrisen, men det hjälper verkligen. Joro visar fördelarna med de förändringar du gör och föreslår nya - en kontinuerlig uppmuntran till personliga val för en bättre framtid.

Visste du att: Joro kommer från det gammelnorska ordet jǫrð eller “jord” och är norska mytologins beskyddare av jorden.  

Bild: Joro via Fast Company.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.