Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩒 Antalet giraffer ökar

🩒 Antalet giraffer ökar

Enligt den senaste forskningen har populationerna ökat i storlek för nĂ€stan alla arter av giraffer under de senaste Ă„ren. Även om antalen individer fortfarande Ă€r smĂ„ sĂ„ Ă€r naturvĂ„rdare optimistiska nĂ€r det gĂ€ller arternas framtid.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ny forskning visar att giraffernas framtid Àr mer optimistisk Àn tidigare. Den senaste uppskattningen Àr baserad pÄ siffror som samlats in frÄn hela Afrika. De visar att det finns mer Àn 117 000 individer, enligt Giraffe Conservation Foundation. Det Àr en ökning med nÀstan 20 % sedan 2015.

– Vi ser en lĂ„ngsam vĂ€ndning av tidvattnet. Giraffer har förlorat nĂ€stan 90% av sin livsmiljö under de senaste 300 Ă„ren och deras antal har minskat med cirka 30% pĂ„ tre decennier, men vi rapporterar nu en ökning med nĂ€stan 20% under de senaste 5-6 Ă„ren, sĂ€ger Stephanie Fennessy, direktör för Giraffe Conservation Foundation, till Treehugger.
– SĂ„ siffrorna Ă€r inte enorma, men vi ser positiva trender för alla fyra giraffarter, sĂ€ger hon. Detta beror pĂ„ starka partnerskap i arbetet med bevarandeĂ„tgĂ€rder, större medvetenhet om giraffer, samordnade anstrĂ€ngningar frĂ„n de afrikanska regeringarna för att skydda djuren bĂ€ttre (och rĂ€kna dem bĂ€ttre) och vi tror att Giraffe Conservation Foundation har bidragit avsevĂ€rt till denna positiva utveckling.

Det finns fyra olika definierade arter av giraffer och flera underarter. Tre av dessa har ökat frÄn 2015 till 2020. TyvÀrr minskade en av arterna i antal. NÄgra av de frÀmsta hoten mot girafferna Àr oroligheter, tjuvjakt, förlust av livsmiljöer och ekologiska förÀndringar.

De fyra arterna aktuella status:

Giraffa camelopardalis: 5 919 (ökade med 24 %)

Giraffa tippelskirchi: 45 402 (ökade med 44 %)

Giraffa reticulata: 15 985 (ökat med 85 %)

Giraffa giraffa: 48 016 (minskade med 7 %)

NaturvÄrdarna Àr optimistiska inför framtiden och hoppas att siffrorna kommer att fortsÀtta att öka:

– Vi Ă€r hoppfulla - och skulle inte göra det hĂ€r arbetet om vi inte trodde att Giraffe Conservation Foundation kommer att fortsĂ€tta att göra skillnad, sĂ€ger Fennessy. Men de frĂ€msta hoten mot giraffer Ă€r förlust av livsmiljöer, fragmentering av livsmiljöer och mĂ€nsklig befolkningstillvĂ€xt. Dessa hot fortgĂ„r, sĂ„ den positiva trenden kan bara fortsĂ€tta om Ă„taganden och bevarandeĂ„tgĂ€rder ocksĂ„ fortgĂ„r.
– BevarandeĂ„tgĂ€rder som förflyttningar av individer till omrĂ„den dĂ€r giraffer har dött ut lokalt Ă€r en viktig bevarandeĂ„tgĂ€rd. Solida undersökningar för att faststĂ€lla antal och anti-tjuvjaktsĂ„tgĂ€rder i omrĂ„den dĂ€r giraffer Ă€r under stress Ă€r ocksĂ„ viktiga Ă„tgĂ€rder, sĂ€ger Fennessy.
– Medvetenhet om giraffernas svĂ„ra situation Ă€r en viktig del av allt detta eftersom alla bevarandeĂ„tgĂ€rder krĂ€ver finansiering.

Forskning och bevarandeinsatser kan underlÀttas genom att ha den mest uppdaterade informationen om populationer och allt detta arbete krÀver resurser.

Giraffe Conservation Foundation publicerade resultaten för arternas populationsstorlekar i tidskriften Reference Module in Earth Systems and Environmental Sciences.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.