Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👟 Adidas satsar pĂ„ vĂ€xtbaserat lĂ€der

👟 Adidas satsar pĂ„ vĂ€xtbaserat lĂ€der

I överensstÀmmelse med Adidas hÄllbarhetsinitiativ har de som mÄl att alla deras produkter ska vara fria frÄn lÀder och pÀls. Nu satsar de pÄ ett vÀxtbaserat lÀder.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Förra Ă„ret tillverkade Adidas 15 miljoner sneakers av Ă„tervunnen plast i linje med sitt hĂ„llbarhetsinitiativ. I Ă„r satsar de pĂ„ 17 miljoner. Plasten var insamlad frĂ„n strĂ€nder och kustomrĂ„den. Stora delar av skorna, som exempelvis skosnörena och hĂ€lpartiet, innehĂ„ller trĂ„d tillverkad av plasten. “Insamlingen” av plasten skedde i samarbete med organisationen Parley for Oceans.

Företaget hÄller pÄ att utveckla ett vÀxtbaserat lÀder som ska anvÀndas i skoproduktionen. Materialet kommer tillverkas av mycel som Àr svampens vegetativa del (och inte fruktkroppen som vi gÄr ut i skogen och plockar).

Förutom vÀxtbaserat lÀder och skor gjorda av Ätervunnen plast planerar Adidas ocksÄ att att anvÀnda sig av 100% Ätervunnen polyester i produktionen frÄn och med 2024. DÀrtill har företaget börjat utveckla ett nytt Ätervunnet bomullsmaterial. I december 2020 meddelade de att mer Àn 60% av deras produktsortiment kommer att innehÄlla materialet i redan i början av detta Är (2021).

NÀr sÄ stora och inflytelserika företag tar ansvar för miljön fÄr det en vÀl synlig genomslagskraft som förhoppningsvis kan inspirera Àven kunder och konkurrenter. SÄdana framsteg kan fÄ en ljusare framtid att komma snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.