Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐳 150 sillvalar har setts utanför Antarktis

🐳 150 sillvalar har setts utanför Antarktis

Den första observationen av en större mÀngd sillvalar har dokumenterats. Det var mÄnga Ärtionden som en sÄ stor grupp sillvalar har setts födosöka. Detta dokumenterades utanför Antarktis Elephant Island.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

1982 förbjöds kommersiell valfÄngst efter att mÄnga arter blivit utrotningshotade. En studie, publicerad i Scientific Reports, rapporterade den första vetenskapligt dokumenterade observationen av sillvalar som födosökte i grupp. Detta skedde utanför Elephant Island, Antarktis.

Under 1900-talet hÀnde det nÀstan aldrig att man sÄg sillvalar i stora grupper. Detta pÄ grund av kommersiell valfÄngst och stark decimering av populationer.

– De reducerades till 1 eller 2% av sin ursprungliga populationsstorlek. Vi pratar om ett par tusen djur kvar i hela omrĂ„det pĂ„ södra halvklotet, sĂ€ger Dr. Helena Herr, studiens huvudförfattare och ekolog specialiserad pĂ„ marina dĂ€ggdjur vid universitetet i Hamburg, rapporterar The Guardian.
– [Om man] upprĂ€tthĂ„ller bevarandeinsatser sĂ„ finns det chanser för arter att Ă„terhĂ€mta sig, sĂ€ger Herr till The New York Times.

Och sillvalen har verkligen Ă„terhĂ€mtat sig. Under 2018 och 2019 gjorde Herr och hennes team tvĂ„ expeditioner till Antarktis och de observerade mer Ă€n 100 olika grupperingar av sillvalar. Enligt New York Times bestod varje grupp av en till fyra valar. Åtta gĂ„nger registrerade teamet att antalet valar nĂ„dde 150 individer.

– Jag hade aldrig sett sĂ„ mĂ„nga valar pĂ„ ett och samma stĂ€lle förut och var helt fascinerad av att se dessa enorma grupper söka mat, sade studiens medförfattare och biologiprofessor Bettina Meyer vid Alfred Wegener Institute, Helmholtz Center for Polar and Marine Research (AWI), University of Oldenburg och Helmholtz Institute for Functional Marine Biodiversity, i ett pressmeddelande frĂ„n AWI.

Forskare vet inte exakt hur mÄnga sillvalar det finns i Antarktis, men deras Äterkomst Àr fantastiska nyheter för ekosystemet sÄvÀl som klimatet. New York Times förklarade varför: nÀr valar livnÀr sig pÄ krill sÄ frisÀtts jÀrnet i de smÄ krÀftdjuren och nÀrsalten ÄtergÄr till havsvattnet. Detta i sin tur uppmuntrar tillvÀxten av vÀxtplankton, som bÄde absorberar koldioxid och utgör grunden för det marina nÀringskedjan.

– I tider av klimatförĂ€ndringar, förlust av biologisk mĂ„ngfald och utrotning av arter Ă€r Ă„terhĂ€mtningen av ett stort valbestĂ„nd inte bara en glimt av hopp; det kommer sannolikt ocksĂ„ att ha en stimulerande effekt pĂ„ primĂ€rproduktionen i södra oceanen, vilket ökar CO2-upptaget och kolsĂ€nkningskapaciteten, skrev författarna till studien.

Bild: ZME Science


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.