Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😰 Teknikpanikens mönster

😰 Teknikpanikens mönster

Även teknikpaniker följer Gartners hajpkurva, och kan i vĂ€rsta fall hetsa fram ogenomtĂ€nkta förbud och begrĂ€nsningar, skriver Waldemar Ingdahl.

Warp Guest Writer
Warp Guest Writer

Dela artikeln

Hajpkurvan

NÀr ny teknik introduceras uppfattas den som vÀrldsomvÀlvande innan anvÀndarna lÀr sig anvÀnda den. Analysföretaget Gartner har formaliserat hÀndelseförloppet i sin berömda hajpkurva.

Bild: Wikimedia.

Modellen frÄn Gartners hajpkurva kan ocksÄ anvÀndas för att formalisera de rÀdslor som samhÀllet upplever nÀr en ny teknik introduceras, och hur dess risker spelas upp och förstÀrks i samhÀllsdebatten. I vissa fall kan det nÄ en teknikpanik.

Teknikpanik

I en teknikpanik beskrivs tekniken ofta i en tÀnkt framtida, fÀrdig form och inte i de första versioner som finns tillgÀngliga för uppfinnaren, tekniker och early adopters.

Det finns idag en skrÀmselindustri dÀr olika aktivistgrupper, politiker, företag som vill sÀlja sina tjÀnster, stiftelser, tankesmedjor, tyckare, tjÀnstemÀn samt Àven journalister och forskare fyller olika nischer för att driva pÄ larm.

SkÀlen till att de att driver pÄ kan vara olika, men ofta motsvarar inte deras starka prioriteringar de som resten av samhÀllet gör. De driver, pÄ gott och ont, ofta pÄ den första paniken, i ett lÀge nÀr fÄ ens kÀnner till teknikens existens.

Panikkurvans maximum

Panikkurvan nÄr ett maximum av hajpen, dÀr det inte finns nÄgon grÀns för vilket den nya teknikens genomslag kan bli. PÄfallande ofta handlar ÄtgÀrderna som föresprÄkas pÄ toppen av panikkurvan om allmÀnna regleringar av Big Tech snarare Àn att lösa problem i handfasta situationer.

I det hÀr stadiet förs larmet gÀrna in som en del av mer övergripande berÀttelser om moraliskt förfall i samhÀllet. Det driver pÄ debatten, nÀr annars brist pÄ kunskap hos allmÀnheten om tekniken kan fÄ glöden att falna. Ungdomen försoffas, mÀnniskors relationer faller samman, konsumtionen skenar, inre och yttre fiender griper makten genom tekniken.

Efter ett tag visar sig varningarna överdrivna, inte minst för att tekniken var sÄ ny att de flesta bara spekulerade om dess förmÄga. NÀr tekniken kommer nÀrmare anvÀndarna sÄ visar sig den inte vara sÄ farlig, sÄ snart anvÀnder alla den. AnvÀndare, tillverkare och lagstiftare tar sig an felaktigt bruk, inte tekniken i sig.

Förbud kan hetsas fram

Larm och varningar kan hetsa fram tidiga förbud och begrÀnsningar, inte sÀllan pÄ otillrÀckliga grunder.

Teknikpaniker har ett kumulativt drag, inte minst om politiker vill spÀnna kÀrran före Äsnan med breda regleringar. Det Àr lÀtt att bli lite mer rÀdd för varje gÄng som en teknikpanik intrÀffar, sÀrskilt om man inte uppfattar att debatten fick en upplösning i slutet av kurvan.

AnvÀndarnas uppfattningar kan bli sÄ negativa att tekniken stoppas, som nÀr anvÀndare skÀmdes bort frÄn att anvÀnda de förstÀrkta verklighetsglasögonen Google Glass, eller sÄ anvÀnds inte tekniken till sin fulla potential Àven om inte visade sig vara sÄ farligt.

Waldemar Ingdahl pÄ ett TEDx-event. Foto: Henrik Ahlin.

Idag byggs sÀllan teknik för anvÀndarna ska anpassa eller laga den sjÀlva. Ofta anser tillverkare att det Àr bÀttre om tekniken Àr sluten. Sluten teknik ger dock inte en uppfattning av kontroll, anvÀndarna fÄr svÄrt att bedöma hur pÄlitliga tillverkarna kan vara, vilket i sin tur gör det svÄrare att uppskatta teknikens vÀrde.

Det Àr i handfasta, enskilda intrÄng som integritetsföresprÄkare och lagstiftare kan göra nytta. Sociala normer hindrar ofta anvÀndningar som Àr möjliga men oönskade. Regleringar bör ge den enskilde anvÀndaren kontrollen över sin data, ett exempel Àr NIX-registret.

Verklig integritet och kontroll Àr en följd av personligt ansvarstagande och vi bör vara misstÀnksamma mot de som hÀvdar att vanliga anvÀndare inte kan anförtros det ansvaret.

Waldemar Ingdahl
Ursprungligen publicerad pÄ Medium


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.