Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± VĂ€xtbaserat tuggummi kan minska spridningen av Covid-19

đŸŒ± VĂ€xtbaserat tuggummi kan minska spridningen av Covid-19

Det gÄr att minska virusmÀngder i saliv hos den som Àr smittad med Covid-19 med hela 95 procent. Det menar forskarna bakom ett nytt vÀxtbaserat tuggummi.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Tidigare forskning har visat att saliv frÄn personer som Àr infekterade av Covid-19 innehÄller höga halter av viruset. Forskare har nu uppfunnit ett vÀxtbaserat tuggummi som fÄngar de viruspartiklar, kÀnda som SARS-CoV-2, som orsakar Covid-19. Enligt Nancy Lapid frÄn Reuters Àr tanken med tuggummit att minska risken för att mÀnniskor smittar varandra medan de pratar, andas eller hostar.

Bild: Penn Today

Elizabeth Gamillo frÄn Smithsonian Magazine förklarar hur tuggummit fungerar.

"Det experimentella tuggummit fÄngar viruspartiklar genom kopior av en typ av receptor som kallas ACE2-receptor. Som en nyckel som passar i ett lÄs tar sig SARS-Cov-2 in i mÀnskliga celler genom att haka fast pÄ ACE2-receptorer. ACE2-proteiner finns lÀngs ytorna pÄ vissa celler och epitelvÀvnader i kroppen, sÄsom lungor, hjÀrta, blodkÀrl, njurar, lever och mag-tarmkanalen."

Grace C. Roberts frÄn The Conversation beskriver att forskarna bakom tuggummit anvÀnde vÀxtbaserade ACE2-proteiner. Varför? De tror att viruspartiklar kommer att haka fast pÄ tuggummits ACE2-receptorer och dÀrmed minimeras virusets förmÄga att spridas frÄn mun till mun.

För att testa effektiviteten av tuggummits förmÄga att fÄnga viruset sÄ tog teamet bakom idén salivprover frÄn patienter som behandlades för Covid-19. De blandade den infekterade saliven med en pulverform av tuggummit. Genom försöket fann forskarna att tuggummit som innehÄller ACE2-proteiner suger upp viruspartiklarna frÄn den infekterade saliven. Kontrollen med vanliga tuggummin gjorde inte det. Enligt Reuters sÄ sÀnktes mÀngden viruspartiklar med 95 procent nÀr de blandades med 50 milligram av det pulveriserade tuggummit.

Bild: Penn Today

Detta nya tuggummi Àr fortfarande i ett tidigt utvecklingsskede. Det har endast testats i en kontrollerad labbmiljö med en maskin som simulerade tuggning. Hur effektivt tuggummit Àr nÀr det kommer till riktiga mÀnniskor i den verkliga vÀrlden har Ànnu inte testats. The Conversation förklarar att experimenten som gjorts hittills inte ger svar pÄ frÄgor om hur kroppstemperaturen eller orala bakterier pÄverkar tuggummits effektivitet. Inte heller pÄ frÄgor om hur lÀnge tuggummits förmÄga att fÄnga viruspartiklarna hÄller i sig.

Teamet av forskare sÀger att detta tuggummi kÀnns och ser ut som de vanliga tuggummin som finns i vilken nÀrbutik som helst. Det kan förvaras vid rumstemperatur i flera Är utan att detta skadar ACE2-receptorerna.

Forskare vid University of Pennsylvania publicerade detaljer om studien denna mÄnad i forskningstidskriften Molecular Therapy.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.