Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐮 ÅterhĂ€mtning av sĂ€llsynta arter i Kina

🐮 ÅterhĂ€mtning av sĂ€llsynta arter i Kina

Kina har varit framgÄngsrikt i att skydda utrotningshotade arter under de senaste decennierna. MÄnga populationer har ÄterhÀmtat sig, som till exempel den sista vilda hÀstrasen.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Runt om i vÀrlden Àr djur- sÄvÀl som vÀxtarter pÄ grÀnsen till utrotning eller redan utrotade. MÄnga lÀnder arbetar hÄrt för att rÀdda dem och hjÀlpa dem att ÄterhÀmta sig. Kina Àr ett av de lÀnder som har mÄnga berÀttelser om tidigare hotade djur och vÀxter som ÄterhÀmtat sig genom bevarandestrategier och projekt. JÀttepandan, asiatiska elefanten och snöleoparden Àr arter som mÄnga kÀnner till, men Kina har ocksÄ rÀddat arter som Àr mindre kÀnda för allmÀnheten.

Kinesisk vit delfin

Bild: IC via The Global Time

Den sÀllsynta kinesiska vita delfinen Àr under starkt skydd och lever frÀmst i Pearl River delta i sydöstra Kina. NÀr vÀrldens lÀngsta havsbro - Hong Kong-Zhuhai-Macao-bron (HZMB) - byggdes gjorde byggteamet mÄnga anstrÀngningar för att inte störa eller skada delfinerna.

I en nyligen publiserad exklusiv intervju med The Global Time sa Meng Fanchao, chefsdesigner för bron, att teamet stĂ€ndigt reviderade planen för att minimera störningar för delfinerna. Ändringarna innebar till exempel att komprimera byggtiden och minska antalet pirer som delfiner kan kollidera med med.

Ett annat exempel pÄ en ÄtgÀrd som gjorts för att sÀkerstÀlla att delfinerna inte utsattes för nÄgon onödig risk var att teamet inte genomförde nÄgra storskaliga schaktningsarbeten eftersom detta kunde orsaka flytande skrÀp under de vita delfinernas högsÀsong för parning. Byggnadsarbetarna utbildades ocksÄ för att öka sin vaksamhet kring faror för delfinerna.

Przewalskis hÀst

Bild: VCG via The Global Time

Przewalskis hÀst var en gÄng utrotad i Kina pÄ grund av tjuvjakt och försÀmring av livsmiljöer. Redan 1985 började Kina Äterinföra den sÀllsynta arten, som tros vara den sista verkligt vilda hÀstrasen som existerar idag. Denna hÀstras har en historia pÄ mer Àn 60 miljoner Är. Kina importerade individer av rasen frÄn Storbritannien, USA och Tyskland.

Kina Äterinförde den första gruppen av Przewalskis hÀstar till Kalamaili Ungulate Nature Reserve i Xinjiang den 28 augusti 2001. Enligt Xinjiang Wild Horse Breeding and Research Center hade antalet vilda hÀstar i regionen ökat till 484 individer Är 2020. Av dessa var 274 hÀstar helt i det vilda, 113 hÀstar i semifÄngenskap och 97 hÀstar i fÄngenskap. De 274 vilda hÀstarna i Kalamailireservatet Àr en population som Àr 10 gÄnger större Àr den som fanns dÀr 2001.

Yang Jianming, chef för Xinjiang Wild Horse Breeding and Research Center, berÀttade för Global Times att efter mer Àn 30 Är av hÄrt arbete har Xinjiang Wild Horse Breeding and Research Center framgÄngsrikt fött upp över 800 vilda hÀstar över sex generationer, vilket gör det till den största avelsbasen för Przewalskis hÀstar i vÀrlden.

Paphiopedilum

Bild: Li Hao/GT via The Global Time

En orkidéart som heter Paphiopedilum malipoense, Àven kÀnd som "vÀxtvÀrldens pandor", har framgÄngsrikt kommit tillbaka frÄn randen av utrotning. Detta efter att den blev en sensation bland orkidéodlare efter upptÀckten 1970.

– Folk blev galet förtjusta i orkidĂ©ns fĂ€rg, blomform och doft, inte bara i Kina, utan Ă€ven i Europa. Samlare kom till Kina och Sydostasien eftersom denna region ocksĂ„ hade en lĂ„ng tradition att odla orkidĂ©er, sĂ€ger Zhang Shibao, en forskare frĂ„n Kunming Institute of Botany under den kinesiska vetenskapsakademin, till Global Times.

Zhangs team arbetar med odlingsmetoder och artificiell förökning som kan skydda de vilda orkidéerna. Nu har antalet paphiopedilum ökat frÄn bara ett dussin till 10 000 tack vare noggranna bevarandeinsatser.

De vÀxter som förökats pÄ artificiell vÀg kommer att flyttas ut i naturen dÀr de kan vara en del av artens naturliga ekosystem. Olika svampar och pollinatörer kommer att hjÀlpa till att Äter etablera orkidéerna i det vilda.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.