Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚬 Kråkor hjälper till att plocka bort  cigarettfimpar från Södertäljes gator

🚬 Kråkor hjälper till att plocka bort cigarettfimpar från Södertäljes gator

I Sverige tränas vilda kråkor att plocka upp cigarettfimpar från gatorna.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I den svenska staden Södertälje anmäler sig vilda kråkor frivilligt för att plocka upp cigarettfimpar från gatorna i utbyte mot lite mat.

Enligt Stiftelsen Håll Sverige Rent är 62 % av allt skräp cigarettfimpar och mer än en miljard av dem lämnas på landets gator varje år. Förhoppningsvis kan kråkorna hjälpa till att minska kostnaderna som läggs på att städa upp gatumiljön. För att rensa enbart Södertäljes gator så spenderade staden 20 miljoner svenska kronor (över 2 200 000 dollar).

"Det är vilda fåglar som deltar på frivillig basis", avslöjar grundaren av Corvid Cleaning-startupen Christian Günther-Hanssen för The Guardian.

Varje gång de frivilliga kråkorna stoppar in en cigarettfimp i maskinen, som är designad av Corvid Cleaning, får de ett mellanmål. Enligt Günther-Hanssen kan staden uppskattningsvis spara minst 75% av kostnaderna som går till att plocka upp dessa fimpar.

Innan planen eventuellt rullas ut i större skala så genomför Södertälje ett pilotprojekt för att se till så att fåglarnas hälsa inte påverkas, med tanke på vilken typ av avfall de hanterar.

Enligt forskning har kråkorna (som är medlemmar av Corvid-familjen) samma förmåga att resonera som ett sjuårigt barn, vilket gör dem till den bästa fågeln för projektet.

”De är lätta att lära och det är också större chans att de lär sig av varandra. Samtidigt finns det en lägre risk för att de av misstag äter skräp”, säger Günther-Hanssen.
“Uppskattningsvis är kostnaden för att plocka upp cigarettfimpar idag runt 80 öre eller mer per cigarettfimp, vissa säger två kronor. Om kråkorna plockar upp cigarettfimpar blir det kanske 20 öre per cigarettfimp. Besparingen för kommunen beror på hur många cigarettfimpar kråkorna plockar upp.”

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.