Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧊 GelĂ©isbitar - en hĂ„llbar lösning för kylförvaring

🧊 GelĂ©isbitar - en hĂ„llbar lösning för kylförvaring

Nyligen utvecklade amerikanska forskare ett nytt alternativ till is. Gelébitarna smÀlter inte, Àr komposterbara och antimikrobiella.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Att kunna frakta kylvaror utan att anvĂ€nda is eller klassiska isförpackningar var vad forskarna frĂ„n UC Davis önskade uppnĂ„. Nu har de skapat ett substitut för vanlig is. Det nya materialet kallas “gelĂ©isbitar”, det smĂ€lter inte, kan komposteras och Ă€r antimikrobiellt.

– NĂ€r is smĂ€lter kan den inte Ă„teranvĂ€ndas, sĂ€ger Gang Sun, professor vid institutionen för biologisk och jordbruksteknik i ett pressmeddelande frĂ„n UC Davis. Vi tĂ€nkte att vi kunde göra en sĂ„ kallad fast is som kan fungera som ett kylmedium och vara Ă„teranvĂ€ndbar.

Geléisbitar bestÄr av 90% vatten, men har stabiliserande komponenter som hindrar dem frÄn att smÀlta eller korskontaminera annan last. De nya isbitarna Àr mjuka att ta pÄ och liknar gelatin. För att indikera vilken temperatur kuberna har sÄ Àndrar de fÀrg.

Jiahan Zou, en Ph.D. doktorand som arbetar med projektet, sa i ett pressmeddelande frÄn UC Davis att de ÄteranvÀndbara kuberna kan designas eller skÀras till vilken form och storlek som helst. De kan anvÀndas i 13 timmar innan de behöver sköljas och frysas igen.

– Du kan anvĂ€nda dem i 13 timmar för kylning, samla upp dem, skölj med vatten och lĂ€gg dem i frysen för att frysa igen för nĂ€sta anvĂ€ndning, tillade Sun.

Teamet vill göra geléisen Ànnu mer hÄllbar genom att anvÀnda Ätervunnet jordbruksavfall eller biprodukter.

– Vi vill se till att detta Ă€r hĂ„llbart, sĂ€ger Luxin Wang, docent vid institutionen för livsmedelsvetenskap och - teknologi.

Efter att Wang sÄg mÀngden is som anvÀndes i anlÀggningar för processande av fisk, liksom den korskontaminering som skedde pÄ grund av smÀltvattnet, började teamet arbeta med geléisbitarna.

– MĂ€ngden is som anvĂ€nds av fiskindustrin Ă€r enorm, sa Wang. Vi mĂ„ste ocksĂ„ kontrollera patogenerna.

Isförpackningar av plast Àr ett alternativ till vanlig is för att förhindra avrinning av smÀltvatten, men de Àr mycket plastintensiva och har en benÀgenhet att mögla. Geléisbitarna kan, i slutet av sin livslÀngd, komposteras utan att lÀmna nÄgot avfall efter sig.

Bild: Gregory Urquiaga/UC Davis via Optimist Daily


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.