Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎹 Gatukonst kan göra det sĂ€krare för fotgĂ€ngare att korsa vĂ€gen

🎹 Gatukonst kan göra det sĂ€krare för fotgĂ€ngare att korsa vĂ€gen

Ett initiativ i USA har nyligen visat att gatukonst nÀra korsningar kan öka fotgÀngarnas sÀkerhet.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Snart kommer ett antal europeiska stÀder att fÄ möjlighet att dekorera sina vÀgar med gatukonst som ett sÀtt att göra övergÄngsstÀllen sÀkrare för cyklister och fotgÀngare. Asphalt Art Initiative Àr ett projekt som syftat till att öka fotgÀngarnas sÀkerhet genom att mÄla konst pÄ trottoaren nÀra övergÄngsstÀllen och lÀngs trottoarkanter. Nitton stÀder i Europa kommer att fÄ ett anslag pÄ $25 000 frÄn initiativet. Projektets sponsring tillkÀnnagavs den 10 oktober under ett möte för stadsledare organiserat av Bloomberg Philanthropies.

Amerikanska initiativ har nyligen visat effektiviteten hos konstnÀrliga grepp nÀr det gÀller att förbÀttra fotgÀngares sÀkerhet, sÀrskilt nÀr de kombineras med andra trafikdÀmpande lösningar som pollare och modifierade trottoarkanter. Som ett resultat av en konstinstallation i Kansas City, Missouri, sÄ minskade risksituationer vid sÀrskilt riskfyllda vÀgkorsningar med 45 %. I Baltimore, Maryland, mÄlade projektet trottoarkanter vilket uppmuntrade 41 % fler bilar att ge fotgÀngare företrÀde.

Programmets skapare tror att de mÄlade vÀgarna kommer att bidra till att ytterligare minska risken för fotgÀngare och cyklar i europeiska stÀder, Àven om de redan har en mycket högre sammantagen trafiksÀkerhet Àn amerikanska stÀder.

"FrÄn vÄrt banbrytande arbete i New York till projekt över hela USA och nu en expansion till Europa, sÄ fortsÀtter Asphalt Art Initiative att lyfta fram nya möjligheter för stadsgator", sÀger tidigare chef för transportdepartementet i New York och nuvarande huvudansvarig för transportomrÄdet pÄ Bloomberg Associates, Janette Sadik-Khan. "Projekt som dessa sammanbinder inte bara mÀnniskor, utan gör gator sÀkrare, och vi uppmuntrar stÀder överallt att mÄla sina egna gatumÀsterverk."

Bild: Michael Rea/Bloomberg Philanthropies via Bloomberg


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.