
đŸ ESS-acceleratorn startar med protonstrĂ„le pĂ„ 542 meter
För första gÄngen har protoner accelererats hela vÀgen frÄn jonkÀllan till strÄldumpen, en strÀcka pÄ 542,5 meter i den 600 meter lÄnga acceleratortunneln. ESS ska fungera som vÀrldens mest kraftfulla neutronkÀlla och som ett jÀttemikroskop för att studera olika material.
Dela artikeln
- För första gÄngen har protoner accelererats hela vÀgen frÄn jonkÀllan till strÄldumpen, en strÀcka pÄ 542,5 meter i den 600 meter lÄnga acceleratortunneln.
- AnlÀggningen fungerar nu som ett integrerat system och demonstrerar att acceleratorn fungerar enligt planerna.
- ESS ska fungera som vÀrldens mest kraftfulla neutronkÀlla och som ett jÀttemikroskop för att studera olika material.
à rs av arbete nÄr resultat
Fredagen den aktuella testdagen öppnades flaskor med prosecco i kontrollrummet klockan 15.21, trots det annars gÀllande alkoholförbundet. ESS-anlÀggningen i Lund har uppnÄtt en viktig milstolpe nÀr protonstrÄlen för första gÄngen transporterats 542,5 meter genom acceleratorn till den sÄ kallade strÄldumpen. Detta visar att acceleratorn fungerar som ett integrerat system frÄn kÀlla till dump.
Bygget av forskningsanlÀggningen har pÄgÄtt i över tio Är. Resultatet Àr kulmen pÄ Ärs av design, tillverkning, testning, installation och integration. Det representerar ett viktigt steg mot att leverera högenergiprotonstrÄlar till mÄlet dÀr neutroner för vetenskapliga experiment ska produceras.
Ciprian Plostinar, chef för acceleratoravdelningen, förklarar att strÄlkommissionering Àr en stor integrationspunkt dÀr alla tekniska system, infrastruktur, kontroller och processer mÄste fungera effektivt tillsammans. Personal i kontrollrummet, ingenjörer, fysiker och tekniker har arbetat dygnet runt för att göra detta möjligt.
ESS ska fungera som vÀrldens mest kraftfulla neutronkÀlla och som ett jÀttemikroskop för att studera olika material. Forskare kommer att anvÀnda anlÀggningen för att förstÄ universums ursprung, utveckla nya batterier och förstÄ sjukdomar. Andra kommer att undersöka vad som gÄtt fel i tillverkning av kullager eller generatorer för vindkraftverk.
AnlÀggningen fungerar som en vetenskapens motorvÀg dÀr forskare kan resa mot olika mÄl. NÀr protoner kraschar mot volframhjulet alstras neutroner genom spallation. Neutronerna leds sedan till olika vetenskapliga instrument dÀr forskare kan studera material pÄ atom- och molekylnivÄ.
FrÄn sÀkerhetsgranskning till framgÄng
Kommissioneringsprocessen började i februari med en rigorös sÀkerhetsberedskapsgenomgÄng. I mars beviljades systemtillstÄndet, följt av strÄltillstÄnd.
Kommissioneringen började med en lÄgeffektssondstrÄle och fortsatte steg för steg lÀngs den 600 meter lÄnga linac- och strÄltransportsystemet. StrÄlstopp och diagnostik i de normalt ledande och supraledande linac-sektionerna gav mellanliggande kontrollpunkter för att sÀkert validera varje del av acceleratorn.
Tekniska specifikationer
ESS-acceleratorn och strÄltransportsystemet Àr 600 meter lÄngt och kommer att accelerera protoner till 96 procent av ljusets hastighet. Den innehÄller supraledande accelererande strukturer som kyls av en heliumkryoplantering som arbetar vid 2 Kelvin.
Protoner genereras vid jonkÀllan och skickas genom den linjÀra acceleratorn mot en roterande volframtargetstation. NÀr högenergipronerna kolliderar med den tunga metalltargeten frigörs neutroner genom en process som kallas spallation. Neutronerna leds sedan till olika experimentstationer dÀr forskare kan studera material pÄ atom- och molekylnivÄ.
NĂ€sta fas mot vetenskaplig drift
AnlÀggningen ska nu testköras dag och natt i sex veckor pÄ lÄg energi. NÀsta steg blir att provköra acceleratorn hela vÀgen till strÄlmÄlet - ett stort hjul i volfram som roterar i en vakuumtank. Acceleratorn kommer slutligen att leverera protonstrÄlar pÄ upp till 5 MW effekt till mÄlet.
ESS finansieras av tretton europeiska lÀnder med Sverige och Danmark som vÀrdlÀnder. Sverige stÄr för ungefÀr en tredjedel av kostnaderna. AnlÀggningen Àr Sveriges största och dyraste forskningsprojekt nÄgonsin och berÀknas vara i full drift 2028.
WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).