Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇺🇦 Så kan du använda din 3d-printer för att stötta Ukraina

🇺🇦 Så kan du använda din 3d-printer för att stötta Ukraina

Ukrainska militären är i akut behov av 100 000 tourniquets, ett slags förband som kan få stopp på livshotande blödningar – och de kan skapas med en vanlig 3d-printer.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Combat Application Torniquet, eller CAT, är ett förband ursprungligen utvecklat inom det militära. Syftet är att snabbt och enkelt kunna få stopp på livshotande extremitetsblödningar. Det här sker genom avsnörning, vilket alltså stoppar all blodcirkulation till och från den skadade kroppsdelen.

Det här förbandet kan vara livsavgörande för både militärer och civila i krigets Ukraina. Nu har svenska Lostboyslabs tagit fram en 3d-modell och uppmanar alla kollegor inom branschen att printa tourniquets och skicka ner dem till Ukraina.

Här är en tourniquet som printats hos Lostboyslab. Foto: Lostboyslab

Initiativet är taget av Stefan Larsson som driver Lostboyslab i Vellinge och Malmö. Tisdagen den 8 mars träffade han danska läkare och kollegor från branschen på Kastrups flygplats för att diskutera hur hjälpaktionen bäst kan genomföras.

– Ukrainas militär behöver 100 000 tourniquets och de vill ha hjälp av alla i 3D-printcommunityt att tillverka dessa för att hjälpa Ukraina, skriver Stefan Larsson i ett mejl till 3dp.se.

Stefan uppmanar alla som har en 3D-skrivare att börjar printa ut delarna. Ett annat alternativ är att komma till Lostboyslabs 3d-printfarm och hjälpa till att tillverka delarna.

De danska kollegorna på Danish AM Hub kommer att skicka de färdigprintade delarna varje torsdag, uppger 3dp.se, så det behövs kontinuerlig hjälp för att få logistiken att fungera med till exempel transport över Öresundsbron.

Förbandet består av tre delar:

  • en klämma
  • ett handtag
  • ett spänne

Enligt instruktionen ska de printas i lager om 0,2 millimeter med 100 procents infill, sex-sju väggar och i antingen mörkgrått eller svart material. Stödstrukturer behövs för att printa klämma och spänne.

Textilfabriker i Ukraina står redo att sy remmar och kardborreband till de tourniquets som 3d-printats och skickats till landet.

Mer information och CAD-filer finns att hämta här.

Akademiska sjukhuset har en bra instruktion för hur en tourniquet används.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.