Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‡ș🇩 SĂ„ kan du anvĂ€nda din 3d-printer för att stötta Ukraina

đŸ‡ș🇩 SĂ„ kan du anvĂ€nda din 3d-printer för att stötta Ukraina

Ukrainska militĂ€ren Ă€r i akut behov av 100 000 tourniquets, ett slags förband som kan fĂ„ stopp pĂ„ livshotande blödningar – och de kan skapas med en vanlig 3d-printer.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Combat Application Torniquet, eller CAT, är ett förband ursprungligen utvecklat inom det militära. Syftet Ă€r att snabbt och enkelt kunna få stopp på livshotande extremitetsblödningar. Det hĂ€r sker genom avsnörning, vilket alltsĂ„ stoppar all blodcirkulation till och från den skadade kroppsdelen.

Det hÀr förbandet kan vara livsavgörande för bÄde militÀrer och civila i krigets Ukraina. Nu har svenska Lostboyslabs tagit fram en 3d-modell och uppmanar alla kollegor inom branschen att printa tourniquets och skicka ner dem till Ukraina.

HÀr Àr en tourniquet som printats hos Lostboyslab. Foto: Lostboyslab

Initiativet Àr taget av Stefan Larsson som driver Lostboyslab i Vellinge och Malmö. Tisdagen den 8 mars trÀffade han danska lÀkare och kollegor frÄn branschen pÄ Kastrups flygplats för att diskutera hur hjÀlpaktionen bÀst kan genomföras.

– Ukrainas militĂ€r behöver 100 000 tourniquets och de vill ha hjĂ€lp av alla i 3D-printcommunityt att tillverka dessa för att hjĂ€lpa Ukraina, skriver Stefan Larsson i ett mejl till 3dp.se.

Stefan uppmanar alla som har en 3D-skrivare att börjar printa ut delarna. Ett annat alternativ Àr att komma till Lostboyslabs 3d-printfarm och hjÀlpa till att tillverka delarna.

De danska kollegorna pĂ„ Danish AM Hub kommer att skicka de fĂ€rdigprintade delarna varje torsdag, uppger 3dp.se, sĂ„ det behövs kontinuerlig hjĂ€lp för att fĂ„ logistiken att fungera med till exempel transport över Öresundsbron.

Förbandet bestÄr av tre delar:

  • en klĂ€mma
  • ett handtag
  • ett spĂ€nne

Enligt instruktionen ska de printas i lager om 0,2 millimeter med 100 procents infill, sex-sju vÀggar och i antingen mörkgrÄtt eller svart material. Stödstrukturer behövs för att printa klÀmma och spÀnne.

Textilfabriker i Ukraina stÄr redo att sy remmar och kardborreband till de tourniquets som 3d-printats och skickats till landet.

Mer information och CAD-filer finns att hÀmta hÀr.

Akademiska sjukhuset har en bra instruktion för hur en tourniquet anvÀnds.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.