Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘€  Pacemakerns okĂ€nde kusin ICD - ett implantat som Ă€ven fungerar som hjĂ€rtstartare

đŸ‘€ Pacemakerns okĂ€nde kusin ICD - ett implantat som Ă€ven fungerar som hjĂ€rtstartare

Det finns tusentals hjÀrtstartare i Sverige. NÄgra av dem Àr inopererade som implantat.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Varje Är drabbas tio tusen personer av plötsligt hjÀrtstopp, utanför sjukhusmiljö. Det finns uppemot femtiotusen hjÀrtstartare i Sverige - mindre Àn hÀlften Àr dock registrerade.

Vad som kanske Àr mindre kÀnt, Àr att det finns implantat som fungerar som hjÀrtstartare, förutom att det kan reglera onaturligt hög puls och arytmi.

Vi tar det frĂ„n början: Rune Elmqvist skapade den första pacemakern Ă„r 1958. HjĂ€rtkirurgen Åke Senning opererade in den första pacemakern, och patienten Arne Larsson överlevde bĂ„de uppfinnare och kirurg. Arne Larsson dog 2001, Ă„ttiosex Ă„r gammal.

Pacemakern drivs av ett batteri, vars elektroder stimulerar hjÀrtat vid för lÄg hjÀrtrytm (bradycardia).  Om pulsen Àr lÀgre Àn sextio slag per minut - och kanske slÄr ojÀmnt - behöver hjÀrtat öka takten för att hÄlla blodflödet igÄng i kroppen.

Ett nyare implantat, ICD (Implantable Cardioverter Defillibrator), hjÀlper patienter med för hög hjÀrtrytm (tachycardia), ojÀmn hjÀrtrytm (arytmi) och - kanske mest anmÀrkningsvÀrt - plötsligt hjÀrtstopp. Implantatet bistÄr löpande med reglering av för hög (och kanske ojÀmn) puls. Skulle ett hjÀrtstopp ske, sÄ skickas en stark ström in i hjÀrtat, pÄ samma sÀtt som vanliga defillibratorer.

Plötsligt hjÀrtstopp kan bero pÄ medfött hjÀrtfel som patienten inte Àr medveten om. Det kan Àven intrÀffa i samband med hjÀrtinfarkt eller pÄ grund av en tidigare  hjÀrtmuskel-inflammation.

Personer som identifieras att ha hög risk för plötsligt hjÀrtstopp kan fÄ en ICD inopererad. Ett exempel pÄ hur det kan se ut finns hÀr.

Den som drabbats av (och överlevt) plötsligt hjÀrtsopp Àr medveten om risken det innebÀr att fÄ det igen. Med en ICD Àr det lÀttare att leva normalt och slippa den oro som den vetskapen kan innebÀra.

ICD-implantaten har funnits i flera Är, men har idag fler funktioner Àn tidigare. T.ex kan hjÀrtverksamheten övervakas kontinuerligt via smart-phone, som i sin tur kan vara kopplad till sjukvÄrden. Den kan Àven varna för nya mönster i hjÀrtrytmen, vilket i sin tur kan avhjÀlpas med om-programmering av implantatet utan att det behöver avlÀgsnas.

Om ICD’n Ă€r en utveckling av pacemakern - vad blir dĂ„ utvecklingen som utgĂ„r frĂ„n ICD’n?

LĂ„t framtiden komma fortare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.