Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📯  Ett nytt konstgjort hjärta har godkänts av EU

📯 Ett nytt konstgjort hjärta har godkänts av EU

EU godkänner ett nytt konstgjort hjärta som ska underlätta för patienter som väntar på en hjärt-transplantation

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Hjärtspecialisten Christian Barnard skapade en världs-sensation 1967, när han genomförde den första lyckade transplantationen av ett mänskligt hjärta. Att det över huvud taget var möjligt väckte förundran hos allmänheten och höjde aktivitetsnivån bland världens hjärtspecialister.

Idag, över femtio år senare, genomförs flera tusen hjärt-transplantationer runtom i världen. USA står för den överväldigande delen, med ca. tre tusen hjärtan som opereras in i en annan persons kropp - och fortsätter att fungera. (Idag överlever patienter i snitt elva år efter en transplantation.)

Det uppstår som regel en väntetid innan en patient kan erhålla lämpligt hjärta för en transplantation. En väntetid på sex månader är inte ovanligt. Under tiden kan patientens hälsa försämras, varför ett konstgjort hjärta ofta behövs.

Det USA-baserade företaget SynCardia erbjuder sedan många år artificiella hjärtan, som just är till för patienter som väntar på en lämplig donator. SynCardia fick sina första produkter godkända av myndigheter i USA, Kanada och EU redan kring millennieskiftet. Över etthundrafyrtio kliniker i tjugo länder använder SynCardia’s lösningar.

Nu har ett franskt företag, Carmat, fått godkänt av EU på ett helt nytt konstgjort hjärta. Det bygger på senaste tillgängliga teknologin inom elektronik, mekanik, mjukvara och kommunikation - vilket bl a innebär att det är mindre än övriga lösningar på marknaden. (Man använder bl a biomaterial som är tänkta att minska behovet av blodförtunnande medicin.)

I början av 2020 hade en deltagare i Carmat’s EU-studie hade klarat två år med sitt konstgjorda Carmat-hjärta. Målet har varit att patienter ska klara en väntan på sex månader, vilket är en realistisk väntetid för ett nytt, lämpligt hjärta.

Ett litet underverk. Tillverkat av fyrahundra delar - bio-kompatibelt material, sensorer, processor, två mikro-pumpar, klaffar, kablar, slangar.... Funktionen säkerställs med hjälp av en yttre hårdvara som fungerar som energikälla, styr- och kommunikationsenhet Bild: Carmat

Under 2021 startar Carmat en klinisk studie i USA, med tio deltagare från sju olika hjärtkliniker. Studien ska först hitta lämpliga deltagare - vilket tar tid pga strikta regler på området. VCU Health är ett av centren som är med. Dr. Vigneshwar Kasirajan är ansvarig för studien. När FDA givit sitt godkännande kan man sätta igång med studien. Förhoppningen är att man efter en framgångsrik studie ska få produkten godkänd av FDA 2024.

Den yttre styrenheten (mitten ovan) väger fem kilo. Den har en batteritid på fyra timmar - det kan låta lite, men ger patienten en frihet som tidigare inte varit möjlig. Väskan på bältet innehåller aktiveringsvätska, som blir en del i pumprörelserna i det konstgjorda hjärtats membran, och genererar den nödvändiga cirkulationen i blodet. Bild: Carmat

Att underlätta för hjärtpatienter under tiden de väntar på ett ett lämpligt hjärta är både Carmat’s och SynCardia’s mål. Frågan är - hur länge dröjer det innan hjärtpatienter kan leva med ett (ännu mindre) konstgjort hjärta under tjugo år? Trettio? Hur mycket bättre kan Carmat's hjärta bli?

Det som lät som science fiction 1966 - året innan Chrtistian Barnards bedrift - blev plötsligt verklighet ett år senare. Vilka utvecklingsprojekt jobbar redan nu på nästa generation konstgjorda hjärtan?

Låt framtiden komma fortare!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.