Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🖥 Ny gratistjänst hjälper äldre med videomöten

🖥 Ny gratistjänst hjälper äldre med videomöten

Coronapandemin gör att äldre är mer isolerade än någonsin. Det här vill nya tjänsten Dataprata ändra på genom att göra det enklare att vara med i videomöten.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Det har gått undan att skapa tjänsten Dataprata. Från idé tog det 10 dagar att få ut den första versionen av tjänsten. Så med det sagt finns massor kvar att göra, men redan nu underlättar den för många datorovana att koppla upp sig i videomöten.

Att det gick så fort har inte minst berott på att regeringen den 30:e mars beslutade om ett besöksförbud på samtliga landets äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen COVID-19.

Dataprata är en del av #vitecherupp.

Gibon och Daresay, som ligger bakom tjänsten, ville snabbt ta fram ett sätt att hjälpa äldre och andra datorovana personer att ha kontakt med sina anhöriga trots social isolering.

– Projektet inleddes med att vi intervjuade ett antal äldre, sedan har Dataprata byggts efter de önskemål och behov som kommit fram i intervjuerna. Vi har genomfört tester och responsen har varit god och förväntningarna är uppfyllda men det finns fortfarande väldigt mycket utvecklingspotential i tjänsten. Exempelvis ska vi översätta sajten till fler språk så att fler datorovana kan få nytta av den, säger Mia Åslander, VD på Gibon Sverige.

Ger tydliga steg-för-steg-instruktioner

Mia Åslander menar att tjänsten gör det enklare att kommunicera med video, ljud och bild. Sajten känner av vilken enhet användaren har, ger tydliga steg-för-steg-instruktioner för att komma igång och hjälper till att starta upp de vanligaste apparna, som FaceTime, Skype och Facebook Messenger, för videoträffar. Sajten är enkelt uppbyggd och har extra tydliga knappar och text.

Mia Åslander, VD på Gibon Sverige.

– Just nu finns Dataprata på svenska men målet är att översätta sajten till fler språk så att även personer med annat modersmål än svenska ska kunna nyttja tjänsten. Här behöver vi dock hjälp av andra, så den som har kunskap får gärna bidra för att flera grupper av människor ska kunna kommunicera digitalt.

Initiativet är en del av #vitecherupp skapat av IT&Telekomföretagen för att visa hur IT och digitala tjänster kan avlasta samhället under coronaepidemin. Vill du hjälpa till? Läs mer här!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.