Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔊  Dr Mouna har goda nyheter -  immunitetstest för COVID19 kan börja anvĂ€ndas nu direkt

🔊 Dr Mouna har goda nyheter - immunitetstest för COVID19 kan börja anvĂ€ndas nu direkt

Genom en liten bloddroppe ger testet inom 15 minuter svar pÄ om du uppvisar immunitet mot COVID-19.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Det aktuella immunitetstestet Àr utvecklat och tillverkat i Kina. Det har nu studerats av forskare i Sverige, som kommit fram till att det uppvisar a.) mycket hög tillförlitlighet (samma resultat vid upprepade test) och b.) mycket hög trÀffsÀkerhet (mÀter vad det ska mÀta) i resultatet.

Svenska forskare har testat testet. Det Àr validerat!

Vad handlar det om?

Det gÄr att mÀta om en person har COVID-19 i början av smittan, men den möjligheten försvinner efter en tid. Genom att mÀta om individen utvecklat antikroppar mod COVID-19 kan man konstatera om personen har haft sjukdomen eller ej. De som har antikroppar anses ha utvecklat immunitet.

MÄnga av oss vill alla veta om vi haft den nya Corona-smittan, eller hur? Till dess att det Àr tillgÀngligt i stor skala vill samhÀllet i första hand se till att personal i vÄrden fÄr ta testet.

Stefan Styrud, ordförande i Stockholms lĂ€karförening, uttrycker det sĂ„hĂ€r: “Om vi har 25% sjukskrivna sĂ„ vill vi ju veta om de Ă€r förkylda eller har COVID-19.” SjukvĂ„rden slĂ„r snart i taket och man skulle ha mycket mer personal om immunitetstestet kunde anvĂ€ndas. DĂ„ skulle man veta vilka som uppvisar immunitet och agera dĂ€refter.

Ett antal forskare i Sverige har varit inblandade i arbetet inför godkĂ€nnandet. Sara Mangsbo, docent i immunologi, har varit rĂ„dgivare i processen. “I och med att man gör en sĂ„dan hĂ€r validering kan man lita pĂ„ dem (resultaten).”

Kan Sverige anvĂ€nda testet nu? Sara Mangsbo igen: “Jag tror inte det finns nĂ„got som hindrar, bara man tar ett beslut att köpa in dem - och se’n tar hjĂ€lp av de privata initiativen som tar hem testerna frĂ„n Kina.”

Testerna ska utföras av sjukvÄrdspersonal.

OK, regioner och företag - bollen Àr hos er!

LĂ„t framtiden komma fortare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.