Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔊  Dr Mouna har goda nyheter -  immunitetstest för COVID19 kan börja användas nu direkt

🔊 Dr Mouna har goda nyheter - immunitetstest för COVID19 kan börja användas nu direkt

Genom en liten bloddroppe ger testet inom 15 minuter svar på om du uppvisar immunitet mot COVID-19.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Det aktuella immunitetstestet är utvecklat och tillverkat i Kina. Det har nu studerats av forskare i Sverige, som kommit fram till att det uppvisar a.) mycket hög tillförlitlighet (samma resultat vid upprepade test) och b.) mycket hög träffsäkerhet (mäter vad det ska mäta) i resultatet.

Svenska forskare har testat testet. Det är validerat!

Vad handlar det om?

Det går att mäta om en person har COVID-19 i början av smittan, men den möjligheten försvinner efter en tid. Genom att mäta om individen utvecklat antikroppar mod COVID-19 kan man konstatera om personen har haft sjukdomen eller ej. De som har antikroppar anses ha utvecklat immunitet.

Många av oss vill alla veta om vi haft den nya Corona-smittan, eller hur? Till dess att det är tillgängligt i stor skala vill samhället i första hand se till att personal i vården får ta testet.

Stefan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, uttrycker det såhär: “Om vi har 25% sjukskrivna så vill vi ju veta om de är förkylda eller har COVID-19.” Sjukvården slår snart i taket och man skulle ha mycket mer personal om immunitetstestet kunde användas. Då skulle man veta vilka som uppvisar immunitet och agera därefter.

Ett antal forskare i Sverige har varit inblandade i arbetet inför godkännandet. Sara Mangsbo, docent i immunologi, har varit rådgivare i processen. “I och med att man gör en sådan här validering kan man lita på dem (resultaten).”

Kan Sverige använda testet nu? Sara Mangsbo igen: “Jag tror inte det finns något som hindrar, bara man tar ett beslut att köpa in dem - och se’n tar hjälp av de privata initiativen som tar hem testerna från Kina.”

Testerna ska utföras av sjukvårdspersonal.

OK, regioner och företag - bollen är hos er!

Låt framtiden komma fortare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.