Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔭  AI upptäcker Alzheimer

🔭 AI upptäcker Alzheimer

AI upptäcker ändrat språkbruk hos personer med begynnande Alzheimer. Det öppnar för helt nya sätt att diagnostisera.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Genom att lyssna på hur en person talar kan artificiell intelligens ställa Alzheimer-diagnos.

Alzheimer drabbar runt tjugofem tusen svenskar varje år. Sjukdomen skadar hjärnans funktion och är svår att upptäcka på ett tidigt stadium.

Genom att jämföra språket hos en frisk person med den som drabbats av Alzheimer visar det sig att det finns tydliga skillnader. Det är här maskininlärning kommer in.

Den som har början på Alzheimer byter exempelvis ut vissa ord i sina meningar. Personen byter gärna ut substantiv mot pronomen - istället för att säga "Pojken satte sig på stolen" är det lättare att säga "Han satte sig på den".

Små förändringar som dessa går lätt obemärkt förbi för omgivningen. Språkanalys med AI visar dock på vad som kan vara på gång.

Forskning vid Stevens Institute of Technology har påvisat samband mellan påbörjad Alzheimer och individens tal. Genom s.k. machine learning har forskarnas mjukvara lärt sig att känna skillnad på talet hos friska personer respektive personer med Alzheimer.

Träning ger färdighet: ju fler jämförelser mjukvaran gjort, desto bättre har AI't blivit på att upptäcka tidig Alzheimer. Forskaren som lett projektet, K.P. Subbalakshmi säger att deras metod diagnostiserar Alzheimer med nittiofem procents säkerhet - "it is absoutely state of the art".

Om allt stämmer erbjuder den här lösningen ett kostnadseffektivt och för patienten bekvämt sätt att testa för påbörjad Alzheimer.

Kommer Alexa i framtiden säga till att något verkar fel med språket som vi använder i hemma i köket? Eller blir det vår smarta klocka som ger oss en varning?

Låt framtiden komma fortare!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.