Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Adjö till cancer? UpptĂ€ck nyttan med vaccinrevolutionen

💡 Adjö till cancer? UpptĂ€ck nyttan med vaccinrevolutionen

Vaccinmiraklet under pandemin kan vara början pÄ vad som blir slutet för cancer, malaria och andra dödliga sjukdomar, skriver Ulrika Gerth.

Ulrika Gerth
Ulrika Gerth

Dela artikeln

Se det som den ljusa sidan av pandemin. Miraklet med vacciner mot covid-19 kan mycket vÀl vara början pÄ slutet för cancer, malaria och andra dödliga sjukdomar.

Sammanfattning

📉Vad folk tror

Medan vÄra optimistiska lÀsare sÀger att de har höga förhoppningar pÄ nÀsta generations vacciner, sÄ pÄminns vi av artiklar frÄn vÄren 2020 om att experterna var skeptiska till att ett covidvaccin skulle komma till vÀrldens rÀddning inom kort.

📈HĂ€r Ă€r fakta

NĂ€r pandemin pĂ„gĂ„tt i ett Ă„r hade mer Ă€n 1,3 miljarder doser av de helt nya covid-19 vaccinerna delats ut. Den otroliga hastighet med vilken vaccinerna utvecklades signalerar att en ny tid Ă€r hĂ€r – och sĂ€tter strĂ„lkastarljuset pĂ„ den uppsjö av mycket allvarliga sjukdomar som de nya teknologierna potentiellt kan komma till bukt med hĂ€rnĂ€st. HejdĂ„, cancer?

💡Optimist’s Edge

Vaccinplattformar, global infrastruktur och pengar – i stora mĂ€ngder. Allt detta bidrog till att bereda marken för de banbrytande covid-19 vaccinerna. Men, vilket kanske Ă€r Ă€nnu viktigare, det stakar ut en vĂ€g för framtiden. Vi har sett vad som Ă€r möjligt och vi kan göra det igen, och igen. Det innebĂ€r goda nyheter för den globala hĂ€lsan – och ditt framtida vĂ€lmĂ„ende.

👇SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Inget Ă„r har sett fler kliniska studier för mRNA-baserade cancervaccinbehandlingar Ă€n 2021. Det Ă€r bara ett exempel pĂ„ den utveckling som covid-19-vaccinsuccĂ©n har fört med sig och som du kan bidra till – eller delta i.

Vad Àr nÀsta steg för Covid-19-vaccintekniken?
Foto: Towfiqu barbhuiya Unsplash

📉Vad folk tror

Den enormt snabba utvecklingen av covid-19-vaccin har höjt förhoppningarna hos vĂ„ra lĂ€sare. NĂ€r de tillfrĂ„gas om de tror att det kommer att finnas vaccin för andra allvarliga sjukdomar, som cancer, AIDS och Alzheimers i deras livstid svarar hela 7 av 10 ”ja”.

Men bara för ett Är sedan var mÄnga sannolikt inte lika optimistiska.

LĂ„t oss gĂ„ tillbaka till april 2020. SARS-CoV-2-pandemin svepte över jorden. Dödstalen steg medan debatten om restriktioner och lockdowns rasade dygnet om. Dr Anthony S Fauci, USA:s frĂ€mste expert pĂ„ infektionssjukdomar vĂ„gade sig pĂ„ en gissning. Det skulle ta 12-18 mĂ„nader – om vi hade tur. The New York Times kallade det för en ”rosenskimrande prognos”.

DÄ var vaccinet mot pÄssjuka det som hittills gÄtt fortast att ta fram; pÄ 1960-talet tog det fyra Är frÄn provtagning av viruset till godkÀnnande av vaccinet. Andra vacciner hade typiskt sett tagit ett decennium eller lÀngre. Vattkoppsvaccinet hade krÀvt 28 Är, vaccin mot rotavirus och HPV tog bÄda 15 Är att ta fram. NYT uppskattade att i det dystraste scenariot skulle vÀrlden behöva vÀnta till 2033 pÄ ett covid-19-vaccin.

”Den kĂ€rva sanningen Ă€r”, skrev NYT, ”att ett vaccin antagligen inte kommer att komma snart. Kliniska prövningar lyckas nĂ€stan aldrig. Vi har aldrig tagit fram ett vaccin mot coronavirus för mĂ€nniskor tidigare
 Men om det funnits nĂ„gon tid dĂ„ det behövs ett snabbspĂ„r sĂ„ Ă€r det nu.”

📈HĂ€r Ă€r fakta

UngefÀr 12 mÄnader efter att artikeln i NYT publicerades övertrÀffade framgÄngarna för utvecklingen av covid-19-vaccin de vildaste förvÀntningarna. Medan pandemin fyllde ett Är hade fler Àn 1,3 miljarder vaccindoser administrerats och tre vacciner fÄtt ett sÄ kallat nödgodkÀnnande.

De flesta av oss minns hur imponerade vi blev nÀr vi fick reda pÄ att man hade inlett kliniska prövningar med Modernas RNA-vaccin bara tvÄ mÄnader efter att forskare hade sekvenserat SARS-CoV-2-genomet i januari 2020. Om pandemin hade slagit till bara fem Är tidigare sÄ hade den innovativa RNA-teknologin Ànnu inte varit fÀrdig att anvÀndas, enligt experterna.

Det var en gÄng...

Historien om covid-19-vaccinerna och rekordtakten i vilken de utvecklades började för flera decennier sedan. Föga anade 1980-talets forskare att deras arbete med att skapa adenovirala vektorer skulle leda till den sensationella utvecklingen av vÄrt första ebolavaccin samt tvÄ vacciner som kom att Àndra pandemins förlopp, de frÄn AstraZeneca och Johnson & Johnson.

Och ingen kunde ha förestÀllt sig betydelsen av ett tillfÀlligt möte vid en kopieringsmaskin Är 1988 mellan tvÄ forskare vid University of Pennsylvania. Efter ett kort utbyte om vems tur det var att kopiera sa Drew Weissman till Katalin Karikó att han anvÀnde DNA för att göra ett HIV-vaccin. Hon argumenterade för RNA. De bestÀmde sig för att samarbeta.

År 2005 publicerade de en forskningsrapport som blev en milstolpe och som förklarade hur budbĂ€rar-RNA, eller mRNA, kunde modifieras för terapeutisk anvĂ€ndning. Nu Ă€r deras modifierade mRNA-teknologi licensierad av Moderna och Pfizer/BioNTech och utgör en av flera banbrytande resultat som inte bara har hjĂ€lpt till att bryta pandemins framfart utan ocksĂ„ ger ett löfte om att bekĂ€mpa en rad dödliga sjukdomar.

mRNA kodar för ett nyckelprotein av SARS-CoV-2 inuti vÄra celler.

Klara, fÀrdiga, forskning

Tre Är innan pandemin slog till byggde till exempel Moderna en tvÄvÄnings tillverkningsanlÀggning i Norwood, Massachusetts, för 130 miljoner dollar, för att syntetisera och framstÀlla mRNA för företagets tidiga kliniska prövningar, inklusive en pÄgÄende studie av ett individualiserat cancervaccin. Man hade upptÀckt att mRNA kan anvÀndas för att trÀna immunsystemet att kÀnna igen och förstöra sjukdomsframkallande Àmnen, vare sig det Àr cancerceller eller smittsamma virus.

Det Àr den mÀnskliga versionen av plug-and-play - och möjligheterna Àr potentiellt oÀndliga.

Sjukdomar som har visat sig omöjliga att knÀcka för konventionella vacciner Àr nu mÄlet för mRNA-teknologin, inklusive virus som cytomegalovirus (CMV), en vanlig infektion som orsakar till neurologiska defekter hos nyfödda, och respiratoriskt syncytialvirus (RSV), en potentiellt allvarlig luftvÀgsinflammation som kan skicka spÀdbarn och smÄ barn till sjukhuset.

Neurologiska sjukdomar sĂ„som ALS och demens; genetiska tillstĂ„nd som sicklecellanemi; infektionssjukdomar som borrelia och herpes; och parasitsjukdomar som malaria, hakmask och leishmaniasis — Ă€ntligen ser det ut att finnas ett slut eller en lindring i sikte för det lidande de orsakar.

Gavi, en global vaccinallians, har bidragit till vaccineringen av 888 miljoner barn.
 National Cancer Institute Unsplash

I början av 2021 godkÀndes faktiskt ett patent pÄ ett RNA-baserat vaccin mot malaria. Richard Bucala, vaccinets meduppfinnare och vetenskapsman vid Yale School of Medicine, berÀttade för The Atlantic:

"Vi har arbetat med detta vaccin i flera Är, men hela landskapet har förÀndrats under de senaste sex mÄnaderna pÄ grund av framgÄngen med covidvacciner."

Lite mer Ă€n ett Ă„r tidigare, bara mĂ„nader innan nyheter sipprade ut frĂ„n Wuhan, Kina, om ett nytt coronavirus, noterade Nature – profetiskt – att forskare kan dra nytta av mRNA-plattformen för att skapa nya behandlingar mot tidigare motstĂ„ndskraftiga sjukdomar.

💡Optimist's Edge

Pandemin har fungerat som en katalysator för enorma investeringar i vaccinforskning. Investerare har historiskt sett haft ett ljummet intresse av att finansiera vaccinutveckling. Avkastningen pÄ investeringen har upplevts vara lÄg, sÀrskilt nÀr en sjukdom inte sprider sig som en löpeld. Allt detta förÀndrades över en natt nÀr regeringar, vÀlgörenhetsorganisationer och investerare satte utvecklingen av covid-19-vaccin i spinn med ett aldrig tidigare skÄdat tillskott av finansiering.

Även om riskinvesteringar inte Ă€r ett nytt koncept inom lĂ€kemedelsutveckling, drog pandemin fenomenet till sin spets. Det globala konsultföretaget McKinsey noterade: "Nu nĂ€r de har sett hur snabbt det gick, borde företag kĂ€nna sig djĂ€rvare nĂ€r det gĂ€ller riskinvesteringar i andra prioriterade projekt som förtjĂ€nar uppmĂ€rksamhet – till exempel i transformativa terapier som kan hantera otillfredsstĂ€llda medicinska behov.”

Vi har bara sett början


NÀr pengar strömmade in stod lÀkemedelsföretagen i sin tur redo att dra nytta av infrastrukturen, plattformarna och lÀrdomarna frÄn kampen mot andra virusutbrott som MERS, Ebola och Zika. Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) lanserades till exempel 2017 för att skapa ett teknologiskt ramverk för att möjliggöra snabb och prisvÀrd utveckling av vacciner.

Detta visar att framgÄngen med covid-19-vaccinet knappast var en lyckotrÀff, utan stakade ut en riktning för framtida pandemier och nÀsta generations vaccinforskning. Faktum Àr att forskning pÄ vacciner för mÀnniskor kan komma att göra ett kvantsprÄng, som ett resultat av all data som samlats in sedan pandemins början, sa en högprofilerad virolog till Nature. Och nÀsta omgÄng innovationer borde inte behöva kosta lika mycket som Covid-19-bonanzan.

"RNA förenklar tillverkningen rejĂ€lt," noterade en forskningschef vid GlaxoSmithKline. "Du kan anvĂ€nda samma anlĂ€ggning för att göra RNA för olika sjukdomar. Det minskar den investering som krĂ€vs.”

Bara för covid-19 finns det, nÀr detta skrivs, ytterligare 128 covid-19-vaccinkandidater i kliniska prövningar och 194 i preklinisk utveckling.

Utvecklingstakten för Covid-19-vaccinerna Àr olik nÄgot som vÀrlden tidigare hade skÄdat.

👇SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Vad tjÀnar du pÄ det?

Vaccinrevolutionen erbjuder ett smörgÄsbord av möjligheter. VÀlj sjÀlv.

Donera

Inget av ovanstÄende hÀnde över en natt. Och inget av det skedde gratis. Gavi, till exempel, Àr en global vaccinallians som sammanför den offentliga och den privata sektorn för att uppnÄ sitt mÄl att göra vaccinanvÀndningen mer rÀttvis och hÄllbar. Sedan starten 2000 har Gavi bidragit till att 888 miljoner barn vaccinerats. En donation pÄ 5 USD köper en dos vaccin.

Investera

Vilken vaccinteknik Àr mest löftesrik? Virusvektor-, rekombinant-, RNA- eller DNA-plasmidvaccin, som liksom RNA Àr ett nukleinsyravaccin som hittills bara har haft veterinÀrmedicinska anvÀndningar men som Àr mer stabil Àn RNA vid högre temperaturer och dÀrför av stort intresse. Eller vÀntar en annan Moderna-liknande framgÄngssaga i kulisserna med en helt annan lösning?

Medan de stora aktörerna för nÀrvarande hamnar i det globala rampljuset, bevisar det stora antalet vaccinkandidater och behandlingar under utveckling att omrÄdet Àr mer varierande Àn det kan verka.

Flagship Pioneering, riskkapitalföretaget som lanserade Moderna, pytsade nyligen in 50 miljoner dollar i Laronde, en bioteknikstartup i ett tidigt skede. Laronde skapar eRNA, eller Àndlöst RNA, som företaget beskriver som mer stabilt Àn mRNA och en "framvÀxande klass av programmerbar medicin."

En annan bioteknik startup, Atalanta Therapeutics, har i Är samlat in 110 miljoner dollar för sina banbrytande behandlingsalternativ för neurodegenerativa sjukdomar. Med hjÀlp av en egenutvecklad plattform för RNA-interferens (en Nobelprisvinnande upptÀckt), fokuserar Atalanta initialt pÄ terapeutiska behandlingar för Alzheimers, Huntingtons sjukdom och Parkinsons sjukdom.

Vaccinrevolutionen gynnar ocksÄ ett ekosystem av leverantörer, tillverkare och specialiserade logistikföretag. Om denna sektor var pÄ uppgÄng redan innan pandemin, sÄ accelererar tillvÀxten nu.

Företag som West Pharmaceutical Services (tillverkare av förpackningskomponenter och leveranssystem för injicerbara lĂ€kemedel), Catalent Inc. (leveransteknologier för lĂ€kemedel och biologiska lĂ€kemedel), Corning, Inc. (tillverkare av injektionsflaskor) och tyska Evonik Industries AG (lipidleverantör), alla frodas de i vaccinernas distributionskedja. Även nĂ€r vaccinerna förĂ€ndras snabbt tenderar detta ekosystem att ticka pĂ„ eftersom behovet av lager i stort sett förblir stabilt, pĂ„pekar investeringsrĂ„dgivare.

Övervaka

UpptÀcka en infektion innan symptomen dyker upp. Det Àr mÄlet för ett forskarlag vid Stanford University som samarbetade med bÀrbara tillverkare Fitbit och Garmin för att spÄra deltagarnas biometri precis nÀr pandemin började. Intressant nog hade projektet i februari 2021 framgÄngsrikt upptÀckt tidiga stadier av Covid-19 i 70 procent av de observerade fallen och meddelat dem med en konsumentvÀnlig mobilapp.

Sedan pandemin började har 7,2 miljarder doser getts över hela vÀrlden
CDC Unsplash

Delta

Om du eller nÄgon du kÀnner kÀmpar mot en allvarlig sjukdom, försöker du troligen hÄlla dig uppdaterad om den senaste forskningen och eventuella experimentella behandlingar. Pandemins ljusa sida Àr en betydande ökning av mRNA-baserade kliniska prövningar, sÄsom vaccinterapi mot cancer. National Cancer Institute listar kliniska prövningar som anvÀnder det individualiserade cancervaccinet mRNA-4157.

Och Moderna, till exempel, rekryterar för nÀrvarande testpersoner till en rad prövningar, inklusive humant metapneumovirus (hMPV), CMV, sÀsongsinfluensa, Zika och Metylmalonsyreuri, en genetisk sjukdom.

SÀtt igÄng och börja jobba

En annan stam eller ett annat virus kommer oundvikligen att dyka upp. Om du vill göra nÄgot konkret erbjuder Stanford och andra lÀrosÀten yrkescertifikat inom till exempel genetik. Eller sÄ kan du gÄ hela vÀgen och pÄbörja en karriÀr inom omrÄdet. Kliniska forskare var en bristvara före pandemin och efterfrÄgan Àr nu högre Àn nÄgonsin. NÀsta gÄng vi skriver en artikel om mÀnniskors hÀlsa och biologi kanske du Àr den riktiga experten.

LĂ€s mer:

Denna 52-Äriga sÀljare i Massachusetts fick ett experimentellt mRNA-cancervaccin mot melanom.

VÀrldens mest kraftfulla lÀkemedelsfabrik kan finnas inuti oss alla - en berÀttelse om mRNA.

Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premium-supportrar i vÄr Facebook-grupp.

Statistik

Årliga dödsfall över hela vĂ€rlden:

Cancer: 9,5 miljoner

Malaria: 409 000

Alzheimers: 819 000

Antal som lever med sjukdom:

Alzheimers: 44 miljoner

Sickle-cell: Runt 100 miljoner

ALS: Cirka 6 000 diagnostiseras varje Ă„r i USA.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.