Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌍 ”VĂ„r tids megatrender Ă€r hĂ„llbarhet och exponentiell teknikutveckling”

🌍 ”VĂ„r tids megatrender Ă€r hĂ„llbarhet och exponentiell teknikutveckling”

Vi har verktygslÄdan pÄ plats. Om vi bÄde kan Àndra vÄra beteenden och dra nytta av den exponentiella teknikutvecklingen sÄ kan vi stÀlla om till en hÄllbar och ljus framtid, menar Rebecka Carlsson, Warp News Expert inom hÄllbarhet och grön teknik.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Hon hade inte tÀnkt att hon skulle engagera sig i klimatfrÄgan. Men 2006 backpackade Rebecka Carlsson med sin bÀsta kompis i VÀstafrika. I norra Mali, i nÀrheten av Timbuktu, sÄg de med egna ögon hur en konflikt började byggas upp.

– Det hĂ€r var samma Ă„r som Al Gore och FN:s klimatpanel IPCC började pĂ„tala att klimatförĂ€ndringarna Ă€r det största hotet mot vĂ€rldsfreden. Helt plötsligt var vi mitt i situation dĂ€r vi med egna ögon kunde se hur detta tog sig uttryck.

KlimatförÀndringarna hade fÄtt Sahara att breda ut sig, grundvattnet att sina och maten att bli alltmer knapp. Mali var redan ett av vÀrldens fattigaste lÀnder och med den tilltagande ökenspridningen blev lÀget alltmer spÀnt.

Vapen kom ner med al-Qaida-relaterade grupper, bland annat frÄn Libyen, och stamrivaliteter som funnits sedan generationer övergick i vÀpnade konflikter och krig. NÄgot Är senare var straffet i de al-Qaida-kontrollerade omrÄdena 100 piskrapp för att lyssna pÄ musik.

– Det gĂ„r inte att sĂ€ga att kriget i Mali bara har med klimatförĂ€ndringar att göra. Men det Ă€r en av flera faktorer som spelar in, precis som i Jemen, Syrien, pĂ„ Afrikas horn och i mĂ„nga andra omrĂ„den.

Att stoppa och hantera effekterna av klimatförÀndringar gick frÄn nÄgot abstrakt till högst konkret för Rebecka Carlsson och sedan dess har hon bÄde engagerat sig som aktivist och Àgnat sitt yrkesliv Ät frÄgan.

Under dessa snart 15 Är har hon bland annat varit medgrundare till en handfull hÄllbarhetsföretag och arbetat som politiskt sakkunnig till Sveriges klimat- och miljöminister samt vice statsminister, bland annat dÄ Parisavtalet förhandlades fram.

"In the end, this is only tools for humans"

Singularity Universitys utbildning i exponentiella teknologier styrde in Rebecka Carlsson pĂ„ en delvis ny bana. Hur denna kraft kan anvĂ€ndas för att stĂ€lla om till hĂ„llbara samhĂ€llen Ă€r nĂ„got hon sedan dess förelĂ€st om. Det Ă€r ocksĂ„ ett av de centrala temana i hennes nyutkomna bok ”Exponentiell klimatomstĂ€llning”.

Att den tekniska utvecklingen i mÄnga fall Àr exponentiell innebÀr att den Àr enormt snabb och kraftfull men Rebecka Carlsson poÀngterar att det hÀr inte betyder att tekniken per automatik löser klimatfrÄgan.

– Ray Kurzweil uttrycker det som att ”in the end, this is only tools for humans”. De kommande hundra Ă„ren kommer att motsvara 20 000 Ă„r av teknologisk utveckling. Vi kan anvĂ€nda den till att manipulera demokratier, krĂ€nga masskonsumtion över nĂ€tet och förstĂ€rka de redan overkligt stora ekonomiska klyftorna. Eller sĂ„ kan vi anvĂ€nda den för att se till att alla kan Ă€ta sig mĂ€tta, fĂ„r större demokratisk makt och skapa exponentiellt bĂ€ttre klimatlösningar.

Inom teknikomrÄdet följer denna exponentiella utveckling Moores lag. Skulle vi minska utslÀppen av vÀxthusgaser lika snabbt som denna utveckling sker skulle vi vara klara pÄ 5 Är och 3 mÄnader och kunna Àgna oss Ät andra frÄgor istÀllet, menar Rebecka Carlsson.

– Det intressanta Ă€r att det inte bara Ă€r teknologier som kan utvecklas exponentiellt. BeteendeförĂ€ndringar, vĂ€rderingsskiften, attityder och sociala rörelser kan ocksĂ„ göra det. Varför skulle just klimatomstĂ€llningen dĂ„ behöva ske linjĂ€rt och ett steg i taget?

FrÄn linjÀrt till exponentiellt

Rebecka Carlsson menar att vi mÄste sluta tÀnka linjÀrt inom mÄnga olika omrÄden, inte bara inom teknik, och att en exponentiell minskning av utslÀppen Àr nödvÀndig.

– För att stoppa klimatförĂ€ndringarna tillrĂ€ckligt snabbt, och undvika oĂ„terkalleliga konsekvenser, behöver vi hĂ„lla den globala uppvĂ€rmningen under tvĂ„ grader och absolut försöka begrĂ€nsa den till under 1,5 grader. Det Ă€r möjligt om vi följer nĂ„got som kallas Carbon law. Det innebĂ€r att vi globalt behöver peak:a utslĂ€ppen 2020, halvera dem varje decennium och nĂ„ noll-utslĂ€pp 2050.

Rebecka Carlsson menar att rikare aktörer behöver halvera sin utslÀpp ungefÀr dubbelt sÄ snabbt. Hela vÀrldsekonomin behöver alltsÄ bli helt klimatneutral pÄ bara tre decennier. IstÀllet för att öka utslÀppen exponentiellt behöver vi nu alltsÄ minska dem exponentiellt.

– Vid första anblick kan det verka omöjligt men nĂ€r vi ser oss om i samhĂ€llet ser vi snart att utvecklingen gĂ„r mycket snabbare pĂ„ en rad andra omrĂ„den. Det hĂ€r Ă€r möjligt att genomföra. Jag ser det som att vi hela tiden fĂ„r mer kraftfulla verktyg i verktygslĂ„dan som vi kan anvĂ€nda för att stĂ€lla om, nĂ„ vĂ„ra klimatmĂ„l och göra det möjligt för oss att kunna fortsĂ€tta leva i universums kanske mest gynnsamma klimat för mĂ€nniskor.

Företag mÄste jobba med bÄda megatrenderna samtidigt

Undertiteln till boken Ă€r ”Hur vi kan stoppa klimatförĂ€ndringarna tillrĂ€ckligt snabbt och hur du bygger pionjĂ€r hĂ„llbara företag” och Rebecka Carlsson har starkt fokus pĂ„ just nĂ€ringslivet.

– Jag menar att de tvĂ„ riktigt stora megatrenderna, de affĂ€rsmĂ€ssigt disruptiva krafterna, Ă€r den exponentiella teknikutvecklingen och omstĂ€llningen till hĂ„llbarhet. Det hĂ€r Ă€r nĂ„got alla företag mĂ„ste förhĂ„lla sig till. Företag som inte tar in hĂ„llbarhet i kĂ€rnverksamheten kommer att möta samma öde som de som missat digitaliseringen.

Vad hĂ„llbarhet som disruptiv kraft kommer att innebĂ€ra för affĂ€rsutvecklingen har stora likheter med vad digitaliseringen har inneburit, menar hon. Tidigare var det bara ”digitala företag” som hade digitalisering i sjĂ€lva affĂ€rsmodellen, medan mainstreamföretagen fortsatte som vanligt och kanske adderade lite digitalisering pĂ„ toppen av sin redan existerande affĂ€rsmodell. Men nu finns det knappt ett enda företag med sjĂ€lvaktning som inte pĂ„ största allvar genomlyser hur den egna affĂ€rsmodellen behöver uppgraderas givet att digitaliseringen Ă€r pĂ„ riktigt.

– Samma sak sker nu i relation till hĂ„llbarhet. Tidigare var det bara ”hĂ„llbarhetsföretag” som hade hĂ„llbarhet i kĂ€rnan av affĂ€ren medan mainstreamföretagen fortsatte som vanligt och kanske adderade nĂ„got CSR-projekt i periferin av sin redan existerande affĂ€rsmodell. Men snart kommer det inte att finnas ett enda företag med sjĂ€lvaktning som inte pĂ„ största allvar genomlyser hur den egna affĂ€rsmodellen behöver uppgraderas givet att nu hĂ„llbarhet Ă€r pĂ„ riktigt.

Idag jobbar mÄnga företag med detta Ätskilt, digitalisering pÄ ena hÄllet och hÄllbarhet pÄ andra. Rebecka Carlssons uppmaning Àr att jobba med dem tillsammans, att ta bÄda megatrenderna och uppgradera affÀrsmodellen i relation till dem. Det gör företag relevanta i den vÀrldsekonomi vi gÄr in i.

NÀringslivet i en stor positiv förvirring

En sak Àr sÀker: den exponentiella utvecklingen kommer att skapa förÀndring vare sig vi vill eller inte. Det mesta naiva Àr att tro att vÀrlden inte kommer att Àndras. Men det Àr upp till oss att styra den hÀr utvecklingen Ät ett hÄll som skapar en hÄllbar utveckling.

– Jag skulle beskriva det som att rĂ„dande tillstĂ„nd i nĂ€ringslivet nĂ€r det kommer till klimat och hĂ„llbarhet Ă€r en slags kollektiv, och till största del positiv, förvirring.
För 5–10 Ă„r sedan kretsade diskussionerna Ă€nnu kring huruvida bolagen överhuvudtaget skulle stĂ€lla om eller inte. Nu har fokuset generellt förflyttats frĂ„n om till hur, sĂ€ger Rebecka Carlsson.

Hon menar att de flesta företag vid det hÀr laget har börjat inse att klimat och hÄllbarhet inte Àr en mindre eller övergÄende trend utan en megatrend vars implikationer mÄste tas pÄ största allvar.

– MĂ„nga bolag har ocksĂ„ vid det hĂ€r laget antagit skarpa mĂ„l, en del i linje med forskningen. Men jag skulle sĂ€ga att de flesta Ă€nnu saknar fungerande strategier för de mĂ„l de satt upp, dĂ€rav den kollektiva förvirringen.

KlimatfrÄgan gÄr alltsÄ just nu i en helt ny kontext. Det leder till stor förvirring men ocksÄ en lösningsorienterad och kreativ fas dÀr frÄgan Àr, hur ska vi lösa det?

– 2050 ska vi vakna en morgon, dricka vĂ„rt morgonkaffe och utslĂ€ppen ska vara noll. Det jag vill hjĂ€lpa till med Ă€r en konkret guidning för nĂ€ringslivet som visar hur man tar fram lösningar och skapar framtidens hĂ„llbara företag.

”Vi mĂ„ste ha fokus pĂ„ vilket slags liv som mĂ€nniskor vill leva”

I visualiseringar av olika tÀnkbara högteknologiska framtidsscenarion mÄlas vÀrldar ibland upp som skinande flytande stÀder i metall och glas, med flygande bilar och, i princip, inga mÀnniskor. Vissa kanske skulle vilja bo i denna typ av miljöer men mÄnga drömmer nog om en annan tillvaro, tror Rebecka Carlsson.

– NĂ€r vi utvecklar klimatlösningar, och samhĂ€llet överhuvudtaget, Ă€r det viktigt att ha fokus pĂ„ mĂ€nniskan och mĂ€nniskors olika preferenser. Det som mĂ„nga gĂ„nger Ă€r Ă€n mer intressant, och mer tilltalande i mitt tycke, Ă€n en rent högteknologisk framtidsvision, Ă€r mötet mellan det högteknologiska och det naturliga och mĂ€nskliga. Inte minst hur det högteknologiska kan möjliggöra Ă€nnu mer av naturliga och mĂ€nskliga vĂ€rden.

Som exempel nĂ€mner hon hur anvĂ€ndning av robotik och sensorer kan leda till ett mycket mer naturligt jord– och skogsbruk dĂ€r teknik ersĂ€tter alltför stor anvĂ€ndning av konstgödsel och besprutning.

– MĂ„nga vill ha mer tid, vill vara mer med nĂ€ra och kĂ€ra och Ă€gna sig mer Ă„t intressen och kultur. Högteknologiska lösningar kan möjliggöra en mycket snabbare klimatomstĂ€llning, att vi kan möta mĂ€nskliga behov, men pĂ„ sĂ€tt som innebĂ€r mycket mindre klimatutslĂ€pp. Det Ă€r viktigt i utvecklingen av dessa lösningar att vi har fokus inte bara pĂ„ teknikutvecklingen och teknikens möjligheter utan pĂ„ vad mĂ€nniskor just nu de facto lĂ€ngtar efter.

Framtiden Àr redan hÀr, den Àr bara inte jÀmt distribuerad, sa scifi-författaren William Gibson. Vi har idag extremt innovativa lösningar och fler tillkommer hela tiden. Nu mÄste vi se till att de börjar anvÀndas av sÄ mÄnga som möjligt.

– Drömmen Ă€r att kunna möta behoven av nuvarande generation utan att Ă€ventyra nĂ€sta. Jag Ă€r optimistisk inför att vi kan klara det, avslutar Rebecka Carlsson.

Exponentiell klimatomstÀllning Àr titeln pÄ Rebecka Carlssons bok.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.