Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Pyramid av 20 ton plast inspirerar upprensingar

♻️ Pyramid av 20 ton plast inspirerar upprensingar

En pyramid gjord av 20 ton plast - eller cirka 1 miljon plastflaskor - från Nilen inspirerar plan att finansiera omfattande projekt för upprensning.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I Egypten har en massiv pyramid av plast precis byggts. Pyramiden väger runt 20 ton och innehåller samma mängd plast som 1 miljon plastflaskor. Bygget skickar inte bara ett budskap angående plastföroreningar, utan fungerar också som en slående vy inför Paris Climate Accord (COP27) som äger rum i Egypten i år.

Det tog fem dagar att bygga pyramiden, som är högre än en trevåningsbyggnad. Den är placerad strax utanför Kairo. Projektet leds av företaget Zero Co (som arbetar för noll-utsläpp)  tillsammans med The Hidden Sea som säljer vin. Syftet är att finansiera storskalig upprensning under de kommande 100 åren. Utöver detta vill projektet också driva ansvarsfrågan gällande plast för engångsbruk. Initiativet heter The 100YR CLEANUP. På deras hemsida står följande:

"Det är upp till oss alla att befria planeten från skräp, inte bara idag, inte bara i morgon, utan över flera generationer. Det är därför vi åtar oss att städa planeten under de kommande 100 åren.”

Strategin för The Hidden Sea är att avlägsna 10 plastskräp ur havet varje gång en av deras vinflaskor köps. Justin Moran, grundare av The Hidden Sea, sa till Good News Network:

"Trots sin episka storlek visar pyramiden bara en bråkdel av vad som är en otrolig kris."
“The Hidden Sea drivs av vindrickare och har hittills avlägsnat 18 miljoner plastflaskor från havet; detta visar att konsumenterna helt enkelt behöver ett tydligt sätt att vara en del av lösningen. Denna gång COP27 äger rum så är vårt budskap tydligt. Det är dags att dra en gräns och ändra hur vi hanterar krisen. De som har förmågan har också ansvaret.”
"Vi kan inte lösa plastproblemet ensamma, men vi kan ge alla möjligheten att vidta åtgärder", säger Mike Smith, chef för Zero Co. "Genom att arbeta tillsammans med företag, branschledare och bjuda in allmänheten att vidta direkta åtgärder, så kommer vi att kunna bygga en lösning på problemet och ha en enorm inverkan.”

De två företagen hoppas kunna samla in 1 000 000 dollar för 100YR CLEANUP under de kommande 12 månaderna. Den typen av pengar kommer att kunna avlägsna plast motsvarande 15 miljoner plastflaskor samt driva initiativets uppdrag vidare.

Privatpersoner och företag kan köpa en bunt skräp från initiativet och sponsra framtida sanering över hela världen. Om initiativet får tillräckligt med finansiering vill de bygga heltidsarbetande team i både Sydostasien och Australien. Dessa kommer att rensa upp på planeten 5 dagar i veckan, varje vecka och varje år under de kommande 100 åren.

Initiativ som detta är en inspiration och bidrar till att en grönare och mer hållbar framtid kommer snabbare.

Bild: 100YR CLEANUP via Good News Network


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.