Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏆 Nytt pris ska frigöra mer kraft hos unga miljöaktivister

🏆 Nytt pris ska frigöra mer kraft hos unga miljöaktivister

Ett nytt miljöpris syftar till att hjÀlpa unga miljöaktivister att tÀvla pÄ global nivÄ och samtidigt skydda och restaurera naturen.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Irisprojektet Àr ett nytt pris som syftar till att hjÀlpa unga mÀnniskor att skydda och restaurera naturen. Alla mellan 14 och 24 Är kan tÀvla, vÀrlden över, om Iris-priset. TÀvlingsprojektet initierades av familjen Goldsmith och Àr en hyllning till deras 15-Äriga dotter som omkom i en olycka 2019.

Ben Goldsmith, rÄdgivare till den brittiska regeringen i frÄgor gÀllande restaurering av naturomrÄden, tror pÄ gröna investeringar. Han tror att Àven smÄ summor pengar kan hjÀlpa unga mÀnniskor att kunna ta lite ledigt frÄn sitt arbete för att fokusera pÄ ett projekt. Han sa till euronews.green:

– Jag kan inte komma pĂ„ ett annat stort problem dĂ€r sĂ„ mycket kan uppnĂ„s med sĂ„ blygsamma summor pengar.

Irispriset delar inte bara ut prissummor till vinnarna, utan omfattar Àven mentorskap och utbildning av de ungdomar som vinner. Projektet syftar ocksÄ till att hjÀlpa vinnarna att gÄ vidare i rÀtt riktning, rent karriÀrmÀssigt.

Euronews.green skriver:

”En grupp rĂ„dgivare i Ă„ldern 20 till 24 frĂ„n Nepal, Fiji, Makedonien, Nigeria, Liberia och USA arbetade med experter för att forma projektet sĂ„ att tĂ€vlingen var ledd av ungdomar, inkluderande och tillgĂ€nglig. För dem som priset syftar till att lyfta sĂ„ Ă€r ungdomsledarna nĂ€rmare i Ă„lder, nĂ€rmare geografiskt – och nĂ€rmare handlingen.”

– Jag tror att det för tillfĂ€llet finns en enorm visdom bland de yngre generationerna gĂ€llande den hĂ€r frĂ„gan. Och om vi kan hitta de bĂ€sta av dessa organisatörer, de bĂ€sta av dessa aktivister och verkligen ge dem en knuff, tror jag att det kommer att mynna ut i nĂ„got anvĂ€ndbart, sĂ€ger Goldsmith till Euronews.green

Det finns över 40 olika organisationer, inriktade pÄ miljövÄrd, ungdomar och ursprungsbefolkningar, som hjÀlper Iris-projektet att utse potentiella vinnare. Ett starkt fokus ligger pÄ att se till att marginaliserade röster blir hörda.

Ezekiel Nyanfor, grundare och verkstÀllande direktör för Liberian Youth for Climate Actions, Àr en av de ungdomsambassadörer som sprider engagemang för Irisprojektet över hela Afrika. Han tror att "de viktigaste kandidaterna att fÄ tillgÄng till fonden" Àr de unga i frontlinjen av klimatkrisen.

– Det hĂ€r Ă€r mĂ€nniskorna som upplever översvĂ€mningar, upplever torka, upplever en brist pĂ„ vatten, upplever en brist pĂ„ ren energi, förklarar Nyanfor. Det Ă€r viktigt att de vĂ€rst drabbade samhĂ€llena prioriteras.

Enligt Nyanfor Àr det denna förstahandserfarenhet som gör dessa kandidater bÀst lÀmpade att hitta lösningar som fungerar för deras samhÀllen, men Àven för samhÀllen i andra regioner i vÀrlden.

đŸŒČ Sverige fĂ„r fler stora naturreservat
Skogslandskap som saknar motstycke i Europa skyddas nu för framtiden, samtidigt som markÀgarna ersÀtts ekonomiskt, meddelar NaturvÄrdsverket.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.