Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧜‍♀️ MERMAID, framtidens räddning för korallreven?

🧜‍♀️ MERMAID, framtidens räddning för korallreven?

MERMAID är en plattform där forskare kan ladda upp data om olika korallrev och dela den med andra forskare. Nya uppgraderingar av MERMAID kan förvandla data om korallreven till bevarandeåtgärder.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Under fältexpeditioner har revforskare använt samma verktyg i årtionden: dykutrustning, skrivplatta, pennor, gummiband och vattentätt papper. Emily Darling är forskare och jobbar med bevarande av korallrev på Wildlife Conservation Society eller WCS. Hon skriver i en essä publicerad i The Revelator att de på kvällen, efter att ha tillbringat långa dagar under vattnet, skriver in de uppgifter de samlade under dagen för hand i Excel-kalkylblad. Nästan alla kvällar jobbar hon och hennes kollegor med solcellslyktor eller pannlampor, eftersom det sällan finns varken elektricitet eller internetuppkoppling. Att omvandla data till ”information för bevarandestrategier” är en stor utmaning för forskarna. Den nya plattformen MERMAID börjar förändra det.

Marine Ecological Research Management AID, även kallat MERMAID, lanserades 2019 och är den första plattformen av sitt slag. MERMAID är en gratis online-offline-plattform som är öppen för forskare runt om i världen för att samla in, analysera och dela fältbaserade korallrevundersökningar.

Plattformen skapades av Emily Darling tillsammans med några kollegor på WCS, WFF och Sparkgeo. Redan nu används MERMAID av nästan 600 forskare spridda över hela världen. Och nu är plattformen ännu bättre än tidigare.

Förra sommaren lanserade MERMAID-teamet en ny funktion där alla från hela världen kan se en karta över planetens rev och få ett snabbt och enkelt översiktsbild över hur olika rev mår. Där finns all slags information om revets hälsa: från hur många fiskar som håller till kring revet till vilka typer av koraller som finns där. Funktionen tillhandahåller snabb och enkel information om viktiga parametrar för revets hälsa och funktion. Denna tjänst ger vetenskaplig kunskap direkt till dem som behöver den.

Informationen ger forskarna svar på många frågor. Fungerar bevarandeåtgärderna? Återhämtar sig reven? Vilka åtgärder kan hjälpa rev att anpassa sig till ett förändrat klimat?

Emily Darling skrev i sin essä:

– Det finns fortfarande tid att rädda många korallrev och vetenskaplig information hjälper oss att göra detta snabbare och effektivare. MERMAIDs funktioner hjälper till att demokratisera världens korallrevdata, vilket ger en digital ögonblicksbild av global revhälsa vilket är oerhört viktigt inför diskussioner om hållbarhet och bevarande. Detta kommer att hjälpa oss att skapa en ljusare framtid för världshaven.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.