Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍟 Frankrikes förbud mot engĂ„ngsservis pĂ„ restauranger Ă€r en "fast-food"-revolution

🍟 Frankrikes förbud mot engĂ„ngsservis pĂ„ restauranger Ă€r en "fast-food"-revolution

Den första januari var mÄnga olika snabbmatskedjor i Frankrike banbrytande nÀr det kommer till nya lagar om minskat avfall. Nu Àr engÄngsartiklar förbjudna i restauranger.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I Frankrike gör Burger King, Starbucks, Subway och McDonald's stora förÀndringar i och med en ny lag om minskat avfall. Den förbjuder engÄngsartiklar, i form av tallrikar, lÄdor, koppar och sÄ vidare, att anvÀndas inne i restaurangen. Denna lag trÀdde i kraft den 1 januari.

Enligt The Guardian sÄ tillhandahÄller cirka 30 000 snabbmatsrestauranger enbart i Frankrike varje Är sex miljarder mÄltider, vilket genererar cirka 180 000 ton sopor. Mer Àn 50 % av detta avfall genererades av mÀnniskor som Ät inne i restaurangen. Den nya lagen krÀver att alla restauranger med fler Àn 20 sittplatser mÄste tillhandahÄlla ÄteranvÀndbara och diskbara servisdelar som till exempel koppar, tallrikar, fat och bestick.

"Vi Ă€r oerhört glada över att detta Ă€ntligen trĂ€der i kraft", sĂ€ger Alice Elfassi, chef för juridiska frĂ„gor pĂ„ den icke-statliga organisationen Zero Waste France, som drev pĂ„ utformandet av en lag som presenterades 2020, men som tillĂ€t företag att förbereda sig fram till 2023. ”Snabbmat Ă€r en sektor som producerar mycket avfall. Även om engĂ„ngsplast redan hade förbjudits sĂ„ hade den ersatts av stora mĂ€ngder engĂ„ngsprodukter som kartong, trĂ€, bambu, som vi anser Ă€r ett oacceptabelt slöseri med resurser."

Startupen Zero Waste France, tillsammans med andra organisationer, sÀtter press pÄ regeringen att kontrollera om snabbmatsrestauranger följer lagen och, om de inte gör det, bötfÀlla dem.

“De flesta snabbmatsrestauranger kommer inte att byta till klassiskt, slitstarkt glas eller porslin som hĂ„ller i Ă„ratal, de kommer att vĂ€lja hĂ„rdplast och vi Ă€r oroliga för plastens hĂ„llbarhet – kommer den att klara hundratals diskningar eller kommer den att slĂ€ngas efter endast ett fĂ„tal? Vi kommer att vara vaksamma kring det”, sĂ€ger Elfassi.

MÄnga av snabbmatskedjorna anpassar sig till denna lag och enligt flera olika miljögrupper i Frankrike sÄ Àr detta ett "komplett paradigmskifte för branschen".


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.