Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐝🚏 BivĂ€nliga busskurer gör stĂ€der grönare

🐝🚏 BivĂ€nliga busskurer gör stĂ€der grönare

Denna stad i Storbritannien installerar “bi-busshĂ„llplatser” som frĂ€mjar pollinerare och gör staden grönare.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Att ta hand om och se efter vÀrldens bin Àr vÀldigt viktigt. MÄnga stÀder inför mer grönska för att locka fler pollinatörer och mÄnga nystartade initiativ arbetar med projekt till binas fördel. Nu har en stad i Storbritannien tagit ytterligare ett steg för att rÀdda bina.

För ungefĂ€r tvĂ„ Ă„r sedan installerade staden Utrecht i NederlĂ€nderna hundratals “bi-busshĂ„llplatser” runt om i staden. Taken till dessa busskurer Ă€r fyllda med vĂ€xter och förvandla busshĂ„llplatserna till fristĂ€der för pollinerare.

Leicester, en stad i Storbritannien, inspirerades av Utrecht och installerar nu ett nytt nÀtverk av bi-busshÄllplatser. Initiativet heter Living Roof och nÀtverket bestÄr av 30 nya busshÄllplatser. PÄ taket planteras en blandning av fetknoppsvÀxter (slÀktet Sedum) och vildblommor, vilka alla Àr favoriter bland pollinerare.

Staden Leicester samarbetade med medieföretaget Clear Channel som en del av detta initiativ. Förutom att frÀmja pollinatörer sÄ hjÀlper denna typ av busskurer till att öka den biologiska mÄngfalden. De lagrar ocksÄ regnvatten, minskar den urbana vÀrmeöeffekten, renar luften, fÄngar upp partiklar frÄn luften och ger staden mer grönska.

DesignBoom rapporterar att ”nĂ€r det Ă€r möjligt sĂ„ kommer alla andra busskurer att vara utrustade med solpaneler, som driver smart belysning, för att hantera energianvĂ€ndningen.”

– Det Ă€r fantastiskt att se de första av Leicesters nya levande tak till busskurer dyka upp över hela staden. De nya, moderna busskurerna kommer att vara till fördel för passagerare och blandningen av solenergi och tak med vĂ€xtlighet Ă€r ytterligare ett steg framĂ„t i vĂ„r ambition att vara en koldioxidneutral och klimatanpassad stad fram till 2030, sĂ€ger Leicester bitrĂ€dande stadsrĂ„dsfullmĂ€ktige Adam Clarke till DesignBoom.

Genom att hjÀlpa de minsta invÄnarna pÄ denna planet kan vi fÄ framtiden att komma snabbare.

Bild: Optimist Daily


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.