Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– BB - roboten som stĂ€dar strĂ€nder

đŸ€– BB - roboten som stĂ€dar strĂ€nder

BeachBot Àr en mobil robot som stÀdar strÀnder. Den plockar upp cigarettfimpar ur sanden och slÀnger dem i sÀrskilda papperskorgar. Roboten anvÀnder en AI-algoritm för att kÀnna igen fimparna.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Cigarettfimpar Àr ett allvarligt problem och totalt hamnar 4,5 biljoner cigarettfimpar i vÄr miljö varje Är. Det Àr mycket problematiskt nÀr fimparna hamnar vid vattendrag eftersom de fibrösa fragmenten i cigarettfilter kan ta upp till 14 Är för att brytas ned. Deras giftiga innehÄll förgiftar marint liv som sköldpaddor, fiskar och sjöfÄglar. Lyckligtvis finns BeachBot.

BeachBot, eller BB som förkortning, Àr en mobil robot som anvÀnder en AI-algoritm för att plocka upp cigaretter ur sanden och slÀnga dem i sÀrskilda papperskorgar. BB skapades av entreprenörerna Edwin Bos och Martijn Lukaart och AI-algoritmen Àr skapad av TechTics, ett konsultföretag baserat i Haag, ocksÄ grundat av Bos och Lukaart, i samarbete med studenter frÄn Delft University of Technology.

För att trÀna BB att hitta fimparna försÄgs roboten med miljontals foton av cigaretter. Under sin demo i Haag kunde BB samla ihop 20 cigarettfimpar pÄ en halvtimme. Enligt Business Insider Àr BeachBot cirka 80 centimeter bred, och den har tvÄ kameror ombord för att titta framÄt och nedÄt. Roboten Àr ocksÄ designad sÄ att den undviker mÀnniskor och föremÄl. För att ta tag i cigarettfimparna anvÀnder BB tvÄ griparmar. Cigarettfimparna slÀngs sedan i en intern behÄllare för avfall. Den kan för nÀrvarande köras i en timme pÄ batteri.

Roboten kan fortsÀtta lÀra sig, vilket innebÀr att den i framtiden kommer att kunna identifiera Àven annat skrÀp. Bos och Lukaart sa till Designboom:

”Vi börjar med cigarettfimpar. Det Ă€r vĂ€rldens vanligaste skrĂ€p ... i framtiden vill vi att robotarna ocksĂ„ ska upptĂ€cka en rad andra typer av skrĂ€p."

Bild: BeachBot via Designboom.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.