Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤖 BB - roboten som städar stränder

🤖 BB - roboten som städar stränder

BeachBot är en mobil robot som städar stränder. Den plockar upp cigarettfimpar ur sanden och slänger dem i särskilda papperskorgar. Roboten använder en AI-algoritm för att känna igen fimparna.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Cigarettfimpar är ett allvarligt problem och totalt hamnar 4,5 biljoner cigarettfimpar i vår miljö varje år. Det är mycket problematiskt när fimparna hamnar vid vattendrag eftersom de fibrösa fragmenten i cigarettfilter kan ta upp till 14 år för att brytas ned. Deras giftiga innehåll förgiftar marint liv som sköldpaddor, fiskar och sjöfåglar. Lyckligtvis finns BeachBot.

BeachBot, eller BB som förkortning, är en mobil robot som använder en AI-algoritm för att plocka upp cigaretter ur sanden och slänga dem i särskilda papperskorgar. BB skapades av entreprenörerna Edwin Bos och Martijn Lukaart och AI-algoritmen är skapad av TechTics, ett konsultföretag baserat i Haag, också grundat av Bos och Lukaart, i samarbete med studenter från Delft University of Technology.

För att träna BB att hitta fimparna försågs roboten med miljontals foton av cigaretter. Under sin demo i Haag kunde BB samla ihop 20 cigarettfimpar på en halvtimme. Enligt Business Insider är BeachBot cirka 80 centimeter bred, och den har två kameror ombord för att titta framåt och nedåt. Roboten är också designad så att den undviker människor och föremål. För att ta tag i cigarettfimparna använder BB två griparmar. Cigarettfimparna slängs sedan i en intern behållare för avfall. Den kan för närvarande köras i en timme på batteri.

Roboten kan fortsätta lära sig, vilket innebär att den i framtiden kommer att kunna identifiera även annat skräp. Bos och Lukaart sa till Designboom:

”Vi börjar med cigarettfimpar. Det är världens vanligaste skräp ... i framtiden vill vi att robotarna också ska upptäcka en rad andra typer av skräp."

Bild: BeachBot via Designboom.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.