Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐟 Nu kan du köpa Sveriges första växtbaserade fisk i butiken

🐟 Nu kan du köpa Sveriges första växtbaserade fisk i butiken

Vad sägs om att testa växtbaserad tonfisk i salladen nästa gång? Nu går det att köpa Toonish i svenska butiker, "tonfisk" gjord på certifierad soja- och veteprotein, solrosolja och alger.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Hamburgare, korvar och kyckling. Det finns redan en rad vegetariska produkter som ersätter de köttbaserade i mataffärerna. Nu är det dags för fisk.

90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade, överfiskade eller utarmade, enligt FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation FAO. Men fiskkonsumtionen ökar, och prognoser pekar på att vi globalt kommer att äta 30 procent mer fisk inom tio år.

Vi måste med andra ord tänka om. Svenska Hooked Foods vill bidra till ett sundare marint ekosystem och motverka överfiske. Deras idé är ersätta fisk med växter och nu lanserar de den första växtbaserade fisken, Toonish, i svenska butiker.

– Vår mission är att leda en förändring mot ett hälsosammare marint ekosystem. I haven produceras mer än 50 procent av det syre som vi andas och ett stabilt marint ekosystem är därav viktigt även för oss människor, inte bara för organismer som lever i havet. För att möta den växande efterfrågan på fisk har vi utvecklat växtbaserade substitut till fisk, som vi tror den rätta vägen att gå, säger Tom Johansson, vd och medgrundare av Hooked Foods.

Grundarna Tom Johansson och Emil Wasteson. Foto: Hooked Foods

Toonish finns sedan i våras på flertalet restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Bolaget själva hävdar att många matgäster tycker att den växtbaserade tonfisken smakar bättre än vanlig tonfisk.

– Smakrika växtbaserade fiskalternativ kan möta den snabbt växande efterfrågan av fisk och kan produceras i stor skala utan att skada våra hav eller påverka vår hälsa negativt. Vanlig tonfisk på burk innehåller 0.59 mikroplastpartiklar per kilogram. För varje kilo Toonish som konsumeras istället för tonfisk så undviker man därmed den mängden mikroplast. Vår konsumtion av fisk växer kraftigt och sätter hög press på både våra tillgångar från viltfångst och fiskodlingar, säger Tom Johansson.

Den växtbaserade tonfisken är gjord på certifierad soja- och veteprotein, solrosolja och alger. Till en början finns den att köpa i Coops och CityGross butiker,  över stora delar av Sverige, via Mathem och i utvalda Ica- och Hemköpbutiker.

Tre olika smaker finns: tomat, tomat & chili och tomat & vitlök. Toonish tycker de passar att lägga i exempelvis en pasta, sallad, wrap, på en pizza eller i en baguette. Varje burk är på 140 gram.

🐠 Nästa anhalt för Hooked Foods? Lax!

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.