Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐟 Nu kan du köpa Sveriges första vĂ€xtbaserade fisk i butiken

🐟 Nu kan du köpa Sveriges första vĂ€xtbaserade fisk i butiken

Vad sÀgs om att testa vÀxtbaserad tonfisk i salladen nÀsta gÄng? Nu gÄr det att köpa Toonish i svenska butiker, "tonfisk" gjord pÄ certifierad soja- och veteprotein, solrosolja och alger.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Hamburgare, korvar och kyckling. Det finns redan en rad vegetariska produkter som ersÀtter de köttbaserade i mataffÀrerna. Nu Àr det dags för fisk.

90 procent av vÀrldens fiskbestÄnd Àr fullt utnyttjade, överfiskade eller utarmade, enligt FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation FAO. Men fiskkonsumtionen ökar, och prognoser pekar pÄ att vi globalt kommer att Àta 30 procent mer fisk inom tio Är.

Vi mÄste med andra ord tÀnka om. Svenska Hooked Foods vill bidra till ett sundare marint ekosystem och motverka överfiske. Deras idé Àr ersÀtta fisk med vÀxter och nu lanserar de den första vÀxtbaserade fisken, Toonish, i svenska butiker.

– VĂ„r mission Ă€r att leda en förĂ€ndring mot ett hĂ€lsosammare marint ekosystem. I haven produceras mer Ă€n 50 procent av det syre som vi andas och ett stabilt marint ekosystem Ă€r dĂ€rav viktigt Ă€ven för oss mĂ€nniskor, inte bara för organismer som lever i havet. För att möta den vĂ€xande efterfrĂ„gan pĂ„ fisk har vi utvecklat vĂ€xtbaserade substitut till fisk, som vi tror den rĂ€tta vĂ€gen att gĂ„, sĂ€ger Tom Johansson, vd och medgrundare av Hooked Foods.

Grundarna Tom Johansson och Emil Wasteson. Foto: Hooked Foods

Toonish finns sedan i vÄras pÄ flertalet restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Bolaget sjÀlva hÀvdar att mÄnga matgÀster tycker att den vÀxtbaserade tonfisken smakar bÀttre Àn vanlig tonfisk.

– Smakrika vĂ€xtbaserade fiskalternativ kan möta den snabbt vĂ€xande efterfrĂ„gan av fisk och kan produceras i stor skala utan att skada vĂ„ra hav eller pĂ„verka vĂ„r hĂ€lsa negativt. Vanlig tonfisk pĂ„ burk innehĂ„ller 0.59 mikroplastpartiklar per kilogram. För varje kilo Toonish som konsumeras istĂ€llet för tonfisk sĂ„ undviker man dĂ€rmed den mĂ€ngden mikroplast. VĂ„r konsumtion av fisk vĂ€xer kraftigt och sĂ€tter hög press pĂ„ bĂ„de vĂ„ra tillgĂ„ngar frĂ„n viltfĂ„ngst och fiskodlingar, sĂ€ger Tom Johansson.

Den vÀxtbaserade tonfisken Àr gjord pÄ certifierad soja- och veteprotein, solrosolja och alger. Till en början finns den att köpa i Coops och CityGross butiker,  över stora delar av Sverige, via Mathem och i utvalda Ica- och Hemköpbutiker.

Tre olika smaker finns: tomat, tomat & chili och tomat & vitlök. Toonish tycker de passar att lÀgga i exempelvis en pasta, sallad, wrap, pÄ en pizza eller i en baguette. Varje burk Àr pÄ 140 gram.

🐠 NĂ€sta anhalt för Hooked Foods? Lax!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.