Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌮 Substitut för palmolja ger regnskogen hopp

🌮 Substitut för palmolja ger regnskogen hopp

Kanadensiska forskare utvecklar ett miljövÀnligt substitut för palmolja som Àr bra för mÀnniskors hÀlsa och som förhoppningsvis kommer att minska skövlingen av regnskogen.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Palmolja, en vegetabilisk olja som gÄr att hitta i nÀstan 50% av alla förpackade varor (allt frÄn kakor till tandkrÀm) har Àntligen fÄtt ett lönsamt alternativ. Forskare frÄn Kanada har utvecklat en olja som inte bara Àr bra för mÀnniskors hÀlsa utan ocksÄ för jorden.

Innovationen Àr skapad av Alejandro Marangoni, en livsmedelsforskare vid University of Guelph, och hans kollegor. Den efterliknar mÀnniskokroppens sÀtt att skapa triglycerider. Genom att anvÀnda en process som Marangoni kallar enzymatisk glycerolys kunde han producera en fast vegetabilisk olja och samtidigt undvika att tillsÀtta mÀttade fetter.

Enligt Good News Network kommer 84% av palmoljetrÀden frÄn endast tvÄ lÀnder, Indonesien och Malaysia. För att anlÀgga palmoljeplantager skövlas tropisk regnskog. Skövlingen fÄr oerhörda konsekvenser för den biologiska mÄngfalden. Genom att uppfinna ett supplement som inte kommer frÄn oljepalmen kan avverkningarna av regnskog (i detta sammanhang) förhoppningsvis upphöra. Den syntetiska oljan gör det möjligt för livsmedelstillverkare att undvika palmoljan, men fortfarande hÄlla lÄga priser.

Tack vare Marangonis process ser framtiden ljusare ut för de fÄ arealer av orörd tropisk regnskog som fortfarande finns kvar i Indonesien och Malaysia.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.