Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌴 Substitut för palmolja ger regnskogen hopp

🌴 Substitut för palmolja ger regnskogen hopp

Kanadensiska forskare utvecklar ett miljövänligt substitut för palmolja som är bra för människors hälsa och som förhoppningsvis kommer att minska skövlingen av regnskogen.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Palmolja, en vegetabilisk olja som går att hitta i nästan 50% av alla förpackade varor (allt från kakor till tandkräm) har äntligen fått ett lönsamt alternativ. Forskare från Kanada har utvecklat en olja som inte bara är bra för människors hälsa utan också för jorden.

Innovationen är skapad av Alejandro Marangoni, en livsmedelsforskare vid University of Guelph, och hans kollegor. Den efterliknar människokroppens sätt att skapa triglycerider. Genom att använda en process som Marangoni kallar enzymatisk glycerolys kunde han producera en fast vegetabilisk olja och samtidigt undvika att tillsätta mättade fetter.

Enligt Good News Network kommer 84% av palmoljeträden från endast två länder, Indonesien och Malaysia. För att anlägga palmoljeplantager skövlas tropisk regnskog. Skövlingen får oerhörda konsekvenser för den biologiska mångfalden. Genom att uppfinna ett supplement som inte kommer från oljepalmen kan avverkningarna av regnskog (i detta sammanhang) förhoppningsvis upphöra. Den syntetiska oljan gör det möjligt för livsmedelstillverkare att undvika palmoljan, men fortfarande hålla låga priser.

Tack vare Marangonis process ser framtiden ljusare ut för de få arealer av orörd tropisk regnskog som fortfarande finns kvar i Indonesien och Malaysia.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.