Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± Marina vĂ€xter kan vara svaret pĂ„ matbrist

đŸŒ± Marina vĂ€xter kan vara svaret pĂ„ matbrist

Professor Patricia Harvey frÄn University of Greenwich föreslÄr ett nytt sÀtt att ta itu med matbrist - en diet som kallas Ocean Flexitarianism.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

VÀrldens befolkning vÀxer i en stadig takt och livsmedelsbrist Àr ett stort problem. Professor Patricia Harvey, forskare vid University of Greenwich och chef för Aquatic Biotechnology and Biology Group vid Natural Resources Institute, föreslÄr en ny typ av diet för att lösa krisen.

Ocean Flexitarianism Àr en diet som uppmuntrar mÀnniskor att Àta mat frÄn de mer basala delarna i havens nÀringspyramider, till exempel alger och tÄng.

– Omkring 70 procent av jorden Ă€r tĂ€ckt med vatten och hav utgör ungefĂ€r 98 procent av det, sĂ€ger Harvey till Euronews.green. Oundvikligen kommer vi att titta pĂ„ vattenmiljöer för att se om vi kan fĂ„ mer mat dĂ€rifrĂ„n.

Harveys forskning hoppas kunna kasta lite ljus över mikroalger som en hÄllbar, förnybar och framför allt nÀringsrik matkÀlla för framtida generationer. MÄnga av oss intar redan mikroalger genom vÄr kost, till exempel spirulina, en blÄgrön alg.

Mikroalger finns i bÄde söt- och saltvattenmiljöer och Àr smÄ fotosyntetiserande vÀxter. Vissa alger kan vara giftiga, men ett stort antal Àr packade med viktiga nÀringsÀmnen.

– De Ă€r proppfulla med vitaminer, fortsĂ€tter Harvey. De har karotenoider, som vi behöver eftersom vi inte kan göra dem sjĂ€lva, och omĂ€ttade fettsyror, som vi desperat behöver för vĂ„ra hjĂ€rnor.

Med det stÀndigt överhÀngande hotet att det inte finns tillrÀckligt med mat för att föda hela planeten, sÄ tror Harvey att mikroalger Àr "den perfekta lösningen".

– Alger förbrukar koldioxid, som övriga vĂ€xter. De anvĂ€nder solenergi, vi behöver inte odla dem med högpresterande energisystem, och de vĂ€xer i saltvatten frĂ„n havet, som vi inte kan dricka.
– Jag skulle sĂ€ga att det hĂ€r Ă€r riktigt viktiga arter att utforska och utnyttja pĂ„ ett mycket större sĂ€tt, fortsĂ€tter hon. Jag kan inte se att folk kommer att sluta reproducera sig. SĂ„ vi kommer att behöva föda befolkningar. Mikroalger kan vara svaret pĂ„ det.

Att hitta lösningar i naturen Àr ett utmÀrkt sÀtt att hjÀlpa en grönare och mer hÄllbar framtid komma snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.