Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌱 Marina växter kan vara svaret på matbrist

🌱 Marina växter kan vara svaret på matbrist

Professor Patricia Harvey från University of Greenwich föreslår ett nytt sätt att ta itu med matbrist - en diet som kallas Ocean Flexitarianism.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Världens befolkning växer i en stadig takt och livsmedelsbrist är ett stort problem. Professor Patricia Harvey, forskare vid University of Greenwich och chef för Aquatic Biotechnology and Biology Group vid Natural Resources Institute, föreslår en ny typ av diet för att lösa krisen.

Ocean Flexitarianism är en diet som uppmuntrar människor att äta mat från de mer basala delarna i havens näringspyramider, till exempel alger och tång.

– Omkring 70 procent av jorden är täckt med vatten och hav utgör ungefär 98 procent av det, säger Harvey till Euronews.green. Oundvikligen kommer vi att titta på vattenmiljöer för att se om vi kan få mer mat därifrån.

Harveys forskning hoppas kunna kasta lite ljus över mikroalger som en hållbar, förnybar och framför allt näringsrik matkälla för framtida generationer. Många av oss intar redan mikroalger genom vår kost, till exempel spirulina, en blågrön alg.

Mikroalger finns i både söt- och saltvattenmiljöer och är små fotosyntetiserande växter. Vissa alger kan vara giftiga, men ett stort antal är packade med viktiga näringsämnen.

– De är proppfulla med vitaminer, fortsätter Harvey. De har karotenoider, som vi behöver eftersom vi inte kan göra dem själva, och omättade fettsyror, som vi desperat behöver för våra hjärnor.

Med det ständigt överhängande hotet att det inte finns tillräckligt med mat för att föda hela planeten, så tror Harvey att mikroalger är "den perfekta lösningen".

– Alger förbrukar koldioxid, som övriga växter. De använder solenergi, vi behöver inte odla dem med högpresterande energisystem, och de växer i saltvatten från havet, som vi inte kan dricka.
– Jag skulle säga att det här är riktigt viktiga arter att utforska och utnyttja på ett mycket större sätt, fortsätter hon. Jag kan inte se att folk kommer att sluta reproducera sig. Så vi kommer att behöva föda befolkningar. Mikroalger kan vara svaret på det.

Att hitta lösningar i naturen är ett utmärkt sätt att hjälpa en grönare och mer hållbar framtid komma snabbare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.