Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„Ź Grönsaker som kan vattnas med saltvatten

đŸ„Ź Grönsaker som kan vattnas med saltvatten

En gÄrd i Skottland anvÀnder havsvatten frÄn Atlanten för att odla sina grönsaker. Projektet leds av en Glasgow-baserade startup som heter Seawater Solutions. De har hittat ut ett sÀtt att ersÀtta sötvatten med saltvatten för att odla mat.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Den Glasgow-baserade startupen Seawater Solutions har kommit pÄ en metod som byter ut det sötvatten som anvÀnds för att bevattna den mat de odlar. IstÀllet för sötvatten anvÀnder de saltvatten.

– Vi tar ett markomrĂ„de, oavsett om det Ă€r utarmad jordbruksmark eller översvĂ€mningsdrabbad mark, och vi bygger sedan ett artificiellt ekosystem, som liknar havsstrandĂ€ngar, dĂ€r vi samtidigt kan odla mat, sĂ€ger Yanik Nyberg, grundare av Seawater Solutions, till Euronews Green. Vi pumpar in havsvatten över omrĂ„det, ibland översvĂ€mmar vi det, och sedan börjar vi odla salttĂ„liga vĂ€xter.

Det mesta av maten de odlar pÄ sin gÄrd Àr en typ av vegetation som kallas halofyter. Det Àr vÀxter som trivs i salta miljöer och som vanligtvis finns pÄ havsstrÀnder och i halvöknar. Dessa vÀxter har fler anvÀndningsomrÄden som djurfoder, biobrÀnslen och kosmetika. Halofyterna erbjuder havsstrÀnder skydd mot erosion och översvÀmningar. Inte nog med det, de absorberar ocksÄ 30 gÄnger mer kol Àn regnskogar.

PÄ gÄrden dÀr detta projekt startade odlas mestadels arter som glasört och sjöaster för matkonsumtion. Under 2016 sa Tesco att efterfrÄgan pÄ glasört steg med 80 % Àven om det fortfarande Àr en typ av nischmarknad.

Nu sĂ€ljer gĂ„rden i Glasgow produkter för cirka 22-32 € per kilo och deras avkastning Ă€r cirka 20 ton per hektar. GĂ„rden drivs av off-grid, förnybar el. Seawater Solutions tror att bönder som anvĂ€nder denna metod för jordbruk kan sĂ€lja koldioxidkrediter för cirka 28 000 kronor per hektar varje Ă„r.

Dessa konstgjorda havsstrandÀngar har mÄnga fördelar och kan hjÀlpa en grönare framtid att komma snabbare.

Bild: Euronews Green


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.