Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌟  Robocrop - roboten som ska plocka blomkĂ„l

🌟 Robocrop - roboten som ska plocka blomkĂ„l

I framtiden kommer robotar kunna skörda grönsaker, frukt och bÀr. Fieldwork Robotics har utvecklat en prototyp som klarar vitkÄl.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

EfterfÄgan pÄ grönsaker ökar och dÄ ökar Àven behovet av effektiv produktion, gÀrna nÀrodlad. Roboten frÄn Fieldwork Robotis ska bidra genom att anvÀnda armar med 3D-kameror, sensorer och maskininlÀrning för att plocka vitkÄl - till att börja med.

Fieldwork Robotics Àr en avknoppning frÄn University of Plymouth, som varit inblandad i liknande projekt tidigare. NÀr roboten vÀl klarar vitkÄl kommer den anpassas för att kunna plocka sÄvÀl grönsaker som frukt och vissa bÀr.

Dr Martin Stoelen pÄ University of Plymouth stÄr för robotutvecklingen. Projektet innefattar flera partners, bl.a franska Bonduelle, som bidrar med kunskap om sjÀlva grönsakerna och deras skördeförhÄllanden. Bonduelle stÀller Àven upp med odlingsarealer för projektet.

En av utmaningarna handlar om robotens förmÄga att avgöra nÀr vitkÄlen Àr mogen att plockas. Man har dÀrför Àven ett samarbete med Agri-Tech Cornwall, som satsar tio miljoner pund i projektet.

(Det Àr lite brÄttom eftersom Storbritannien vill ta höjd för vad som kan hÀnda efter Brexit - flera varnar för att det kan bli brist pÄ arbetskraft.)

Roboten kommer lÀra sig kÀnna igen mogen vitkÄl genom sensorer och 3D-kameror i sina "hÀnder". Systemet kommer bli bÀttre och bÀttre pÄ att identifiera mogen vitkÄl (som plockas), samtidigt som den lÄter den som inte Àr klar sitta kvar till senare.

I projektet ingÄr Àven ett samarbete med tyska Bosch, som kommer bidra med utveckling av sÄvÀl robotarmar som mjukvara.

Roboten behöver ett par Är pÄ sig för att gÄ frÄn protoyp till lansereingsklar produkt. Lansering Àr planerad till 2022 - den fick flyttas fram pga COVID-19.

"Manuell skörd utgör en mycket stor del av producentens sammanlagda kostnader, ofta upp till 50%." - Dr Martin Stoelen

Det finns redan robotar som plockar jordgubbar. (Martin Stoelen var Àven inblandad i det.) Det skapades stor uppmÀrksamhet nÀr det projektet presenterades 2019. Prognosen pekade dÄ pÄ att en robot plockar tjugofem tusen jordgubbar per dag, lÄngt över vad en mÀnniska Àr kapabel till.

För den som Àr orolig att robotarna ska ta jobben ifrÄn oss, sÄ tyder allt pÄ att de framförallt kommer till anvÀndning med inom lÄgkvalificerade yrken. Robotarna kommer samtidigt skapa nya jobb - det behövs ju mÀnniskor för att programmera, serva och drifta de nya plockarna.

"Det kan bli sÄ, att om 10 Är, istÀllet för att tillbringa timmar i en traktorhytt, kommer din roll att vara att hantera och underhÄll robotar sÄsom dessa." - Dr Martin Stoelen

LĂ„t framtiden komma fortare!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.