Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌏 Supersmala intressen fĂ„r miljonpublik

🌏 Supersmala intressen fĂ„r miljonpublik

Internet ger oss ett sÀtt att nÄ miljarder mÀnniskor och Àven vÀldigt smala intressen kan hitta sin publik. Det gÀller Àven tv-serier som tidigare i bÀsta fall blivit populÀra i sitt hemland. Nu kan miljontals mÀnniskor njuta av dem.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Under julhelgerna har Folk med Ängest premiÀr pÄ Netflix. DÀrmed blir en svensk tv-serie i ett slag tillgÀnglig för flera hundra miljoner mÀnniskor i 190 lÀnder. I en intervju med Dagens industri sÀger regissören, Felix Herngren, sÄ hÀr om det:

Men det innebÀr Àven att ni konkurrerar med enorma mÀngder innehÄll?
”Ja, men det tycker jag Ă€r hĂ€rligt. Netflix Ă€r en marknad med 214 miljoner abonnemang, vilket innebĂ€r en potential pĂ„ kanske en miljard tittare. Det betyder att jag kan göra nĂ„gonting vĂ€ldigt smalt, som Netflix Ă€ndĂ„ tycker Ă€r vĂ€rt pengarna i förhĂ„llning till antal tittningar. SĂ„ jag skulle sĂ€ga att den hĂ€r utvecklingen gynnar kreativiteten.”
Felix Herngren. Bild: Wikipedia.

Felix Herngren började jobba med film pĂ„ 1980-talet. DĂ„ fanns SVT och SF och inget mer. Nu finns Viasat, Cmore, TV4, Discovery, Netflix, HBO, Amazon, Apple och Disney – och fler streamingtjĂ€nster Ă€r pĂ„ vĂ€g att expandera globalt.

Lite drygt fyra miljarder finns pÄ internet, halva mÀnskligheten. Det Àr den publik du i teorin kan nÄ. I praktiken finns flera hinder för att nÄ alla, en hel del av publiken Àr innestÀngda bakom diktaturers censurvÀggar till exempel. Trots det pratar vi miljarder mÀnniskor i en potentiell publik. För enkelhetens skulle sÀger vi tvÄ miljarder. Om du nÄr en promille av dessa har du en publik pÄ tvÄ miljoner personer.

Mattan pÄ Portlands flygplats

Innan internet hade det kostat oerhörda pengar att nÄ dem, om det ens hade varit möjligt. DÀrmed fanns det ingen marknad för en mÀngd intressen. Nu kan supersmala intressen finna sin publik, Àven om det bara rör sig om nÄgra tusen. Eller vad sÀgs om 12 478 likes för mattan pÄ Portlands flygplats?

Med internet har vi ocksÄ fÄtt plattformar för mÀnniskor att hitta det de letar efter, som Google, och för att nÄ ut med, som YouTube, sociala medier och Netflix.

En svensk tv-serie behövde vara nÄgot alldeles extraordinÀr för att sÀljas till 190 lÀnder och ses av miljoner mÀnniskor. Faktum Àr att historiens mest framgÄngsrika svenska tv-serier innan internet och streaming aldrig kommit i nÀrheten av nÄgot liknande som Folk med Ängest nu gör.

Netflixs trappa

Netflixs började som en prenumerationstjÀnst för DVD:er, men har sedan dess tagit flera steg upp pÄ trappan. Man förstörde sin egen affÀrsmodell genom att gÄ över till nÀtet med inköpta gamla tv-serier och filmer som tv- och filmbolagen var glada att sÀlja rÀttigheterna till för att dra in lite extra stÄlar.

IntÀkterna frÄn abonnemangen anvÀnde Netflix till att skapa sin första egna tv-serie, succén House of Cards. Det Àr ju inget ovanligt, en framgÄngsrik amerikansk tv-serie som sprids över vÀrlden. Men nÀr bolaget expanderade och nu har över 200 miljoner abonnenter i hela vÀrlden har de rÄd att producera tv-serier och filmer för lokala marknader. Men samtidigt blir de tillgÀngliga över hela vÀrlden.

👋 Attention NFT collectors, you can now own these photos on the blockchain!  Visit my NFT collection here: https://opensea.io/AndrewHaimerl
Bild: Andrew Haimerl (andrewnef) / Unsplash

Koreanska Squid Game Àr det klarast lysande exemplet. Netflix populÀraste tv-serie nÄgonsin. Efter bara en mÄnad hade 142 miljoner hushÄll i 94 lÀnder tittat pÄ serien. Netflix adderade fler nya abbonnenter i tredje kvartalet Àn deras egen prognos, vilket de tillskrev succéserien. Hur mÄnga miljoner, eller miljarder, nÄgon kommer tjÀna pÄ merchandise kring serien vet jag inte, men det lÀr bli mycket.

Nu kopieras Netflix-modellen av bolagen som sÄlde rÀttigheter till Netflix, men nu Àr utkonkurrerade av samma bolag, och vi fÄr ett större och bredare utbud av underhÄllning Àn nÄgonsin.

Internets urkraft

Detta Àr den underliggande urkraften i internet. Plötsligt Àr halva vÀrlden en potentiell marknad. MÀnsklig kreativtet fÄr nya möjligheter. Spola fram bandet nÄgra Ärtionden nÀr förhoppningvis alla lever i frihet och har tillgÄng till internet. Det Àr en framtid jag och Warp Institute jobbar för att den ska komma snabbare. Men först ska jag se pÄ Folk med Ängest.

Mathias Sundin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.