Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩅 Smart kamerasystem rĂ€ddar hotade fĂ„glar frĂ„n vindkraftverken

🩅 Smart kamerasystem rĂ€ddar hotade fĂ„glar frĂ„n vindkraftverken

Ett kamerasystem rÀddar utrotningshotade fÄglar genom att stoppa vindkraftverken innan fÄglarna flyger in i dem - vilket leder till en minskning av dödsfallen med 82%.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Förnybar energi vÀxer snabbt och expanderar över hela vÀrlden. Vindkraftverk Àr ett av de bÀsta alternativen för förnybar energi. En baksida Àr att vindkraftsparker har visat sig döda fÄglar med sina propellerblad. Men nu finns det en lösning som hjÀlper till att skydda fÄglarna.

Ett nytt kamerasystem, designat av IndentiFlight, anvÀnder AI och optisk teknik med  hög precision för att stoppa vindkraftverk nÀr systemet upptÀcker örnar eller andra hotade fÄgelarter i nÀrheten. Systemet har redan gett betydande resultat nÀr det gÀller att minska dödsfallen av hotade fÄgelarter orsakade av vindkraftparker. Systemet anvÀnder ocksÄ AI och maskininlÀrning för att kontinuerligt förbÀttras - och dÀrmed rÀdda fler hotade fÄglar frÄn att dö.

Hur fungerar IdentiFlights-systemet dÄ?

Det nya kamerasystemet upptĂ€cker nĂ€rvaron av fĂ„glar och kan sedan, tack vare AI och optik med hög precision, rĂ€kna det ut om fĂ„geln Ă€r hotad eller inte. Om det Ă€r en hotad art sĂ„ slutar turbinerna att snurra innan fĂ„geln eller fĂ„glarna flyger in i dem. Kamerorna kan upptĂ€cka en fĂ„gel frĂ„n en kilometers hĂ„ll. Interesting Engineering skriver ”Bilderna bearbetas, systemet bestĂ€mmer hastighet, bana och position inom nĂ„gra sekunder efter detekteringen. Dessa optiska torn fungerar sjĂ€lvstĂ€ndigt.”

Bild: IndentiFlight via Interesting Engineering

Studien av IdentiFlights nya system visade att ”inskrĂ€nkningssystemet” resulterade i en minskning av antalet örnar som dör i vindkraftsparker med 82%. Studien som resulterade i dessa uppgifter utfördes pĂ„ en vindkraftsanlĂ€ggning i Wyoming, USA. Dr. Chris McClure, huvudförfattare till studien sa:

– Eftersom den hĂ€r tekniken fortsĂ€tter att utvecklas och förbĂ€ttras har den potentialen att i hög grad pĂ„verka rovfĂ„gelskyddet runt om i vĂ€rlden.

Det smarta systemet fortsÀtter att lÀra av den data som samlas in och maskininlÀrningen medför att systemet kan identifiera fler skyddade fÄgelarter med tiden, vilket leder till fler rÀddade fÄglar.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.