Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: En motorcykel för hjärnan

💡 Arge optimistens funderingar: En motorcykel för hjärnan

Steve Jobs kallade datorn för en cykel för hjärnan. Då är AI en motorcykel.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smått och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist.

🚴 En cykel för hjärnan

När andra pratade om mer minne eller snabbare processor, lyckade Steve Jobs gång på gång förklara teknik på ett helt annat sätt. Så här till exempel:

"Jag tror att en av de saker som verkligen skiljer oss från andra primaterna är att vi är verktygsbyggare. Jag läste en studie som mätte effektiviteten i rörelse för olika arter på planeten. Kondoren använde minst energi för att röra sig en kilometer. Och människor levererade ett ganska ospännande resultat, ungefär en tredjedel ner på listan. Det var inte ett så stark prestation för skapelsens krona. Så, det såg inte så bra ut. Men sedan hade någon på Scientific American insikten att testa effektiviteten i rörelse för en man på en cykel. Och en människa på en cykel krossade kondoren, och hamnade klart överst på listan.
Och det är vad en dator är för mig. Vad en dator är för mig är att den är det mest anmärkningsvärda verktyget vi någonsin har kommit på, och den är likvärdig med en cykel för våra sinnen."

En cykel för hjärnan. A bicyle for the mind. Det var så han såg datorn.

🏍️ En motorcykel för hjärnan

Jag jobbar nu med en idé som jag kallar Warp Levels (kommer presentera den för er inom några veckor.)

Idén går ut på att sätta upp nivåer (levels) för mänskligheten som vi tillsammans kan ta oss över. Jag fick idén för ett par år sedan när jag läste om Kardashev-skalan. Den delar in civilisationer i tre typer, baserat på hur mycket energi den kontrollerar. Typ I är all energi på planeten, typ II all energi i solsystemet och typ III all energi i galaxen.

Det är, med andra ord, väldigt långt mellan de olika nivåerna. Min enkla idé var att man borde ha fler nivåer och det vore bra för då vet vi vad vi behöver göra för att ta oss till nästa nivå.

Så långt, eller kort, hade jag kommit. Inget mer hände på ett par år.

Sen dök ChatGPT upp.

I våras berättade jag om min idé och bad den ge mig ett förslag på nivåer. Jomenvisst, sa den och spottade ur sig en lista med 20 levels.

Detta är såklart en mycket förenklad version av Warp Levels, men för var det som om någon installerat nya drivrutiner i min hjärna. Jag kunde satt mig ner och använt datorn/cykeln och skrivit dessa nivåer själv. Med lite Google, Wikipedia, någon bok och kunskaper som redan fanns i mitt huvud hade det tagit två-tre timmar. Istället använde jag AI/motorcykel och det tog två-tre sekunder.

Det var först när jag såg nivåerna som det började gå upp för mig hur potentiellt kraftfull idén med Warp Levels skulle kunna vara. Sedan dess har jag lagt många timmar själv och ihop med ChatGPT på att fundera, utveckla, prata med andra och skriva ner mina tankar om idén.

Utan min nya motorcykel hade jag kanske aldrig gjort det, men nu tack vare AI kunde jag tänka snabbare.

Steve Jobs hade rätt. Människor är verktygsbyggare. På hans tid byggde vi verktyget datorn, precis som vi en gång i tiden byggde verktyget cykeln. Men vi nöjde oss inte med det – och just det är vår framgång! Vi fortsatte och byggde motorcyklar och vi byggde ChatGPT.


💡 Tips

🎧 Navals poddintervju med David Deutsch

Naval är ett stort fan av David Deutsch. Hela tiden läser och läser han om The Fabric of Reality och The Beginning of Infinity (som är en av mina två favoritböcker någonsin.)

Nu intervjuar han även Deutsch i sin podcast, vilket är kul eftersom Naval är mycket inflytelserik, främst i Silicon Valley-kretsar.

Del 1

Del 2


🔋 Elbilsstatistik

Hannah Ritchie från Our World in Data har gjort en sida där man kan kolla all möjlig statistik kring elbilar.

Data Explorer: Electric car sales, stocks, and charging points 🚗

Mathias Sundin
Arge optimisten


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.