Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: En motorcykel för hjĂ€rnan

💡 Arge optimistens funderingar: En motorcykel för hjĂ€rnan

Steve Jobs kallade datorn för en cykel för hjÀrnan. DÄ Àr AI en motorcykel.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smÄtt och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist.

🚮 En cykel för hjĂ€rnan

NÀr andra pratade om mer minne eller snabbare processor, lyckade Steve Jobs gÄng pÄ gÄng förklara teknik pÄ ett helt annat sÀtt. SÄ hÀr till exempel:

"Jag tror att en av de saker som verkligen skiljer oss frÄn andra primaterna Àr att vi Àr verktygsbyggare. Jag lÀste en studie som mÀtte effektiviteten i rörelse för olika arter pÄ planeten. Kondoren anvÀnde minst energi för att röra sig en kilometer. Och mÀnniskor levererade ett ganska ospÀnnande resultat, ungefÀr en tredjedel ner pÄ listan. Det var inte ett sÄ stark prestation för skapelsens krona. SÄ, det sÄg inte sÄ bra ut. Men sedan hade nÄgon pÄ Scientific American insikten att testa effektiviteten i rörelse för en man pÄ en cykel. Och en mÀnniska pÄ en cykel krossade kondoren, och hamnade klart överst pÄ listan.
Och det Àr vad en dator Àr för mig. Vad en dator Àr för mig Àr att den Àr det mest anmÀrkningsvÀrda verktyget vi nÄgonsin har kommit pÄ, och den Àr likvÀrdig med en cykel för vÄra sinnen."

En cykel för hjÀrnan. A bicyle for the mind. Det var sÄ han sÄg datorn.

đŸïž En motorcykel för hjĂ€rnan

Jag jobbar nu med en idé som jag kallar Warp Levels (kommer presentera den för er inom nÄgra veckor.)

Idén gÄr ut pÄ att sÀtta upp nivÄer (levels) för mÀnskligheten som vi tillsammans kan ta oss över. Jag fick idén för ett par Är sedan nÀr jag lÀste om Kardashev-skalan. Den delar in civilisationer i tre typer, baserat pÄ hur mycket energi den kontrollerar. Typ I Àr all energi pÄ planeten, typ II all energi i solsystemet och typ III all energi i galaxen.

Det Àr, med andra ord, vÀldigt lÄngt mellan de olika nivÄerna. Min enkla idé var att man borde ha fler nivÄer och det vore bra för dÄ vet vi vad vi behöver göra för att ta oss till nÀsta nivÄ.

SÄ lÄngt, eller kort, hade jag kommit. Inget mer hÀnde pÄ ett par Är.

Sen dök ChatGPT upp.

I vÄras berÀttade jag om min idé och bad den ge mig ett förslag pÄ nivÄer. Jomenvisst, sa den och spottade ur sig en lista med 20 levels.

Detta Àr sÄklart en mycket förenklad version av Warp Levels, men för var det som om nÄgon installerat nya drivrutiner i min hjÀrna. Jag kunde satt mig ner och anvÀnt datorn/cykeln och skrivit dessa nivÄer sjÀlv. Med lite Google, Wikipedia, nÄgon bok och kunskaper som redan fanns i mitt huvud hade det tagit tvÄ-tre timmar. IstÀllet anvÀnde jag AI/motorcykel och det tog tvÄ-tre sekunder.

Det var först nÀr jag sÄg nivÄerna som det började gÄ upp för mig hur potentiellt kraftfull idén med Warp Levels skulle kunna vara. Sedan dess har jag lagt mÄnga timmar sjÀlv och ihop med ChatGPT pÄ att fundera, utveckla, prata med andra och skriva ner mina tankar om idén.

Utan min nya motorcykel hade jag kanske aldrig gjort det, men nu tack vare AI kunde jag tÀnka snabbare.

Steve Jobs hade rĂ€tt. MĂ€nniskor Ă€r verktygsbyggare. PĂ„ hans tid byggde vi verktyget datorn, precis som vi en gĂ„ng i tiden byggde verktyget cykeln. Men vi nöjde oss inte med det – och just det Ă€r vĂ„r framgĂ„ng! Vi fortsatte och byggde motorcyklar och vi byggde ChatGPT.


💡 Tips

🎧 Navals poddintervju med David Deutsch

Naval Àr ett stort fan av David Deutsch. Hela tiden lÀser och lÀser han om The Fabric of Reality och The Beginning of Infinity (som Àr en av mina tvÄ favoritböcker nÄgonsin.)

Nu intervjuar han Àven Deutsch i sin podcast, vilket Àr kul eftersom Naval Àr mycket inflytelserik, frÀmst i Silicon Valley-kretsar.

Del 1

Del 2


🔋 Elbilsstatistik

Hannah Ritchie frÄn Our World in Data har gjort en sida dÀr man kan kolla all möjlig statistik kring elbilar.

Data Explorer: Electric car sales, stocks, and charging points 🚗

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.