Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌅 Obama Ă€r tillbaka till rötterna

🌅 Obama Ă€r tillbaka till rötterna

Warp News fick en titt bakom kulisserna nÀr förre presidenten Barack Obama workshopade i Köpenhamn med unga ledare frÄn Obama Foundation.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Innan Barack Obama blev president var han senator, delstatssenator och juridikprofessor – men framför allt 'community organizer'. Det var genom det jobbet pĂ„ 1980-talet som Obama "fann sig sjĂ€lv" och sitt uppdrag i livet och pĂ„började sin resa att sĂ„ smĂ„ningom bli den fria vĂ€rldens ledare.

Foto ©Marc PoKempner, 1995

Nu, efter sitt presidentskap, Àr han typ tillbaka dÀr han började. Men den hÀr gÄngen strÀcker sig hans community över hela vÀrlden. Genom sin Obama Foundation utbildar han unga ledare frÄn Afrika, Asien-StillahavsomrÄdet och Europa.

Warp News fick en inbjudan att delta i den avslutande workshopen i Köpenhamn, med Barack Obama och Obama Foundation Leaders frÄn Europa.

Det Àr ett imponerande gÀng.

Som Lubomila Jordanova, frÄn Bulgarien, som Àr medgrundare och VD för Plan A. En Berlin-baserad startup som har utvecklat en plattform som gör det möjligt för företag att mÀta, övervaka och minska sitt miljöavtryck och förbÀttra sina resultat inom miljömÀssiga, sociala och ledningsaspekter med hjÀlp av maskinlÀrning och vetenskap.

Delara Burkhardt frÄn Tyskland, som Àr medlem i Tysklands socialdemokratiska parti och den yngsta tyska ledamoten i Europaparlamentet.

Foto: Obama Foundation.

Selvije Mustafi Àr en nationell grÀsrotorganisatör pÄ Romano Avazi. Organisationens mÄl Àr att frÀmja en bemyndigad romsk gemenskap som deltar i beslutsprocesserna pÄ lokal, regional och nationell nivÄ.

Tudor Bradatan Àr verkstÀllande direktör för Declic, RumÀniens ledande digitala opartiska politiska kampanjorganisation. Han samarbetar med sociologer, copywriters och aktivister för att utveckla berÀttelser som höjer valdeltagandet och inspirerar unga mÀnniskor till att rösta.

Foto: Warp News.

Josefina Skerk Àr ledamot i Sveriges sameting. Hon Àr ocksÄ chef för Sijti Jarnge, ett samiskt sprÄk- och kulturcentrum.

– Det som driver mig Ă€r en kĂ€rlek till mitt samiska arv och en stark oro för framtiden för den samiska kulturen om inte svensk politik förĂ€ndras. Jag mĂ„r bĂ€ttre av att göra nĂ„got mot orĂ€ttvisorna i samhĂ€llet Ă€n att bara gĂ„ runt hemma och vara förbannad, sĂ€ger hon till Warp News.

Josefina Skerk till höger. Foto: Warp News.

– Det jag tog med mig frĂ„n workshopen och helgen med Barack Obama i Köpenhamn var framförallt en stark kĂ€nsla av gemenskap och förstĂ„else för hur ledarskap, gemenskap och samarbeten byggs. Jag Ă€r sĂ„ tacksam för att ha fĂ„tt lĂ€rt kĂ€nna de andra som gĂ„r programmet, de som jobbar med det och Barack Obama sjĂ€lv.

Foto: Warp News.

– Jag har fĂ„tt med mig mĂ„nga tankar och kunskaper kring organisering, organisationsuppbyggnad och ledarskap. Hur Barack Obama sjĂ€lv vĂ€ljer att anvĂ€nda sin position, att lĂ€gga sĂ„ mycket kraft och tid pĂ„ att lyfta andra, skulle mĂ„nga kunna lĂ€ra sig av, sĂ€ger Josefina Skerk.

Foto: Warp News

Innan workshopen Ät Barack Obama lunch med en annan grupp anhÀngare och kollaboratörer. En av dem var Daniel Sachs. Hans stiftelse, Daniel Sachs stiftelse, driver Apolitical Academy som har samarbetat med Obama Foundation. Sachs Àr Àven styrelseledamot i Open Society Foundation, som ocksÄ samarbetar med Obama Foundation.

Daniel Sachs. Foto: Wikimedia Commons.

Vad var ditt intryck av workshopen i Köpenhamn?

– Jag blev vĂ€ldigt imponerad av alla de unga samhĂ€llsförĂ€ndrare och aktivister som jag trĂ€ffade, sĂ€ger Daniel Sachs till Warp News. OcksĂ„ hur de stöttas av Obama Foundation och inte minst hur de stöttar och hjĂ€lper varandra. Även om samhĂ€llsutvecklingen Ă€r utmanande sĂ„ Ă€r det personer som dessa Obama Leaders som förkroppsligar hoppet om en bĂ€ttre framtid.

– Jag Ă€r glad att Obama Foundation ökar sin aktivitet och blir Ă€nnu tydligare i sitt arbete för att skydda och utveckla grogrunden för demokrati i vĂ€rlden.

Foto: Warp News

Programmet syftar till att inspirera, stÀrka och koppla samman regionala förÀndringsmakare för att pÄskynda positiva och varaktiga förÀndringar i sina samhÀllen och i hela sin region, och sjÀlvklart Àr Barack Obama sjÀlv mycket involverad. Han tillbringade mycket tid med ledarna under helgen och över tvÄ timmar i den avslutande workshopen, mest genom att lyssna och stÀlla frÄgor.

Foto: Warp News.

I sina avslutande anföranden berÀttade Barack Obama för dem att han ofta hade hört deras tvivel under helgen. Att de kÀnde sig osÀkra pÄ sig sjÀlva, och kÀndeav 'imposter syndrom'.

Detta var nÄgot Josefina Skerk ocksÄ nÀmnde:

– GenomgĂ„ende i programmet har det blivit tydligt hur mĂ„nga vĂ€ldigt framgĂ„ngsrika mĂ€nniskor plĂ„gas av tankar kring att duga, rĂ€cka till och orka med. Att ha fĂ„tt prata sĂ„ öppenhjĂ€rtligt om de jobbiga delarna av ledarskap har betytt mycket för mig.

I ett peptalk sa den tidigare presidenten till dem att de inte borde kÀnna sÄ hÀr.

– Jag har suttit i rum med de mĂ€ktigaste mĂ€nniskorna pĂ„ jorden. Ni ska inte kĂ€nna att ni inte hör hemma i de rummen. Ni hör hemma i de rummen – och ni Ă€r ungdomar! TĂ€nk er tio Ă„r frĂ„n nu. Ni Ă€r sĂ„ lĂ„ngt före dĂ€r jag var i er Ă„lder, sa Barack Obama och skrattade.

Sluter cirkeln

Som tidigare president gissar jag att det Àr lÀtt att hamna nÄgon annanstans Àn at spendera en helg med i ett rum med ungdomar, och istÀllet bara beblanda sig med de mÀktiga och glömma sina rötter. Men Barack Obama spenderade helgen med ungdomarna och anvÀnder sina fÀrdigheter, kunskaper och nÀtverk för att utbilda ledare runt om i vÀrlden. Det ger mig hopp.

Tvivla aldrig pÄ att en liten grupp av eftertÀnksamma, engagerade medborgare kan förÀndra vÀrlden; det Àr faktiskt det enda som nÄgonsin har gjort det.
Margaret Mead

Mathias Sundin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.