Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👩🏻‍⚕️ Upprepad masstestning kan komma att begränsa nästa epidemi

👩🏻‍⚕️ Upprepad masstestning kan komma att begränsa nästa epidemi

Genom upprepad masstestning av ett lands befolkning kan en pandemi motas, menar vissa forskare. Såväl liv som ekonomi står på spel - masstestning kan vara ett sätt att utrota en smitta utan att stänga ner ett land helt och hållet.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Masstestning har varit ett av de verktyg som Island använt sig av under rådande pandemi. Landet har klarat sig bäst bland de nordiska länderna, gällande ex.vis  dödlighet.

WHO har upprepat mantrat “testa, testa, testa” i tid och otid. Organisationen får stöd av bland andra Paul Romer. (Romer erhöll 2018 Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.)

Hypotesen är att man dag ett testar en tiondel av ett lands befolkning efter förekomsten av COVID-19. De som testas positivt sätts i karantän under fjorton dagar. Upprepa dag två, dag tre o.s.v.

Att testa tio procent av befolkningen - en logistikutmaning som heter duga. 

Åtgärden kompletteras av handlingar som vi redan är bekanta med, såsom social distansering och handtvätt.

Låter det omöjligt att testa tio procent av befolkningen, varje dag? Kanske det, men just “omöjligt” är ett begrepp som Paul Romer inte accepterar som argument. Han brukar säga att människans fantasi är den enda tillgången som är oändlig, och menar att det visst går att iscensätta detta.

“Om USA’s ekonomi kan distribuera 300 miljoner burkar läsk varje dag, hur kan det då vara omöjligt att genomföra 30 miljoner virustester?” (DN 200512)

Att säga att det inte går, det är att hamna i en inlärd hjälplöshet, enligt Romer.

Island säger att masstestning varit ett viktigt verktyg för att bekämpa pandemin i landet och man inte haft några nya fall av COVID-19 under de senaste dagarna (per 201512). Islands aktuella pressrelease hittar du här.

Island - en förebild?

“Island är ju en ö” kanske någon säger. Förvisso, men deras erfarenhet kan komma till nytta ändå. Det finns flera studier som menar att masstestning är en metod att titta närmare på. Ex.vis den i The Lancet och en annan av Paul Romer tillsammans med Sten Linnarsson och Jussi Taipale.

Under tiden - pandemin är inte över ännu, och vi kommer få anledning att revidera våra uppfattningar om vad som är rätt och fel samt möjligt eller omöjligt.

Paul Romer brukar säga att samarbete gör att vi undviker att se på medmänniskan som ett hot och genom att dela idéer med varandra så uppstår nya idéer.

Kanske masstestning blir den väg världens länder väljer vid nästa pandemi? Tillsammans med de åtgärder som alla individer anammar.

Läs gärna mer om Romer här, eller ägna 30 minuter åt att lyssna på hans Nobelföreläsning, “On the possibility of progress.”Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.