Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘©đŸ»â€âš•ïž Upprepad masstestning kan komma att begrĂ€nsa nĂ€sta epidemi

đŸ‘©đŸ»â€âš•ïž Upprepad masstestning kan komma att begrĂ€nsa nĂ€sta epidemi

Genom upprepad masstestning av ett lands befolkning kan en pandemi motas, menar vissa forskare. SÄvÀl liv som ekonomi stÄr pÄ spel - masstestning kan vara ett sÀtt att utrota en smitta utan att stÀnga ner ett land helt och hÄllet.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Masstestning har varit ett av de verktyg som Island anvÀnt sig av under rÄdande pandemi. Landet har klarat sig bÀst bland de nordiska lÀnderna, gÀllande ex.vis  dödlighet.

WHO har upprepat mantrat “testa, testa, testa” i tid och otid. Organisationen fĂ„r stöd av bland andra Paul Romer. (Romer erhöll 2018 Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.)

Hypotesen Àr att man dag ett testar en tiondel av ett lands befolkning efter förekomsten av COVID-19. De som testas positivt sÀtts i karantÀn under fjorton dagar. Upprepa dag tvÄ, dag tre o.s.v.

Att testa tio procent av befolkningen - en logistikutmaning som heter duga. 

ÅtgĂ€rden kompletteras av handlingar som vi redan Ă€r bekanta med, sĂ„som social distansering och handtvĂ€tt.

LĂ„ter det omöjligt att testa tio procent av befolkningen, varje dag? Kanske det, men just “omöjligt” Ă€r ett begrepp som Paul Romer inte accepterar som argument. Han brukar sĂ€ga att mĂ€nniskans fantasi Ă€r den enda tillgĂ„ngen som Ă€r oĂ€ndlig, och menar att det visst gĂ„r att iscensĂ€tta detta.

“Om USA’s ekonomi kan distribuera 300 miljoner burkar lĂ€sk varje dag, hur kan det dĂ„ vara omöjligt att genomföra 30 miljoner virustester?” (DN 200512)

Att sÀga att det inte gÄr, det Àr att hamna i en inlÀrd hjÀlplöshet, enligt Romer.

Island sÀger att masstestning varit ett viktigt verktyg för att bekÀmpa pandemin i landet och man inte haft nÄgra nya fall av COVID-19 under de senaste dagarna (per 201512). Islands aktuella pressrelease hittar du hÀr.

Island - en förebild?

“Island Ă€r ju en Ă¶â€ kanske nĂ„gon sĂ€ger. Förvisso, men deras erfarenhet kan komma till nytta Ă€ndĂ„. Det finns flera studier som menar att masstestning Ă€r en metod att titta nĂ€rmare pĂ„. Ex.vis den i The Lancet och en annan av Paul Romer tillsammans med Sten Linnarsson och Jussi Taipale.

Under tiden - pandemin Àr inte över Ànnu, och vi kommer fÄ anledning att revidera vÄra uppfattningar om vad som Àr rÀtt och fel samt möjligt eller omöjligt.

Paul Romer brukar sÀga att samarbete gör att vi undviker att se pÄ medmÀnniskan som ett hot och genom att dela idéer med varandra sÄ uppstÄr nya idéer.

Kanske masstestning blir den vÀg vÀrldens lÀnder vÀljer vid nÀsta pandemi? Tillsammans med de ÄtgÀrder som alla individer anammar.

LĂ€s gĂ€rna mer om Romer hĂ€r, eller Ă€gna 30 minuter Ă„t att lyssna pĂ„ hans NobelförelĂ€sning, “On the possibility of progress.”



FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.