Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Nytt AI-verktyg kan bedöma havets hĂ€lsa frĂ„n rymden

🌊 Nytt AI-verktyg kan bedöma havets hĂ€lsa frĂ„n rymden

Ett nytt AI-verktyg anvÀnder maskininlÀrning för att fÄ inblick i havets hÀlsa genom att analysera havets fÀrg.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Olika fÀrger pÄ vattnet Àr indikatorer pÄ havets hÀlsa. Vi ser ofta havet som blÄtt. Rent vatten som Àr sÄ djupt att man inte ser att havsbotten ser alltid blÄ ut pÄ grund av hur vatten absorberar och sprider ljus. Sediment, fytoplankton eller föroreningar kan dock fÄ havet att se grönt eller brunt ut.

Under lÄng tid har forskare anvÀnt fÀrgen pÄ vattnet för att uppskatta havets tillstÄnd. Ett team frÄn Stevens Institute of Technology har utvecklat OC-SMART, en maskininlÀrningsplattform som snabbt kan analysera havets fÀrger i satellitbilder, vilket ger forskare viktig information om havets hÀlsa. Wei Li, en fysiker vid Stevens som arbetade med projektet, sa i ett uttalande:

– OC-SMART Ă€r en allmĂ€n, all-purpose, lĂ€ttanvĂ€nd plattform.

Freethink skriver "Deras arbetssÀtt, som NASA kommer att införa, Àr en av de första plattformarna som kan bedöma kust- och öppet havsvatten för att ge en helhetsbild av havets hÀlsa och hur klimatförÀndringarna pÄverkar vÄr vattenplanet."

Detta nya program Àr utvecklat för att fÄ mer exakta resultat och bilder genom att reducera brus som stör informationen. Tidigare har plattformar haft problem med att fÄ tillgÄng till information om det inte var klart vÀder och ren luft ovanför havet. Knut Stamnes, en fysiker vid Stevens, sa:

– Det Ă€r viktigt att studera kustomrĂ„den och sötvatten. Även om dessa omrĂ„den utgör en liten del av vĂ€rldens vattenbiom nĂ€r det gĂ€ller massa sĂ„ Ă€r det dĂ€r vi bor och dĂ€r all biologisk aktivitet sker.

Teamet rapporterar att OC-SMART Àr ett av de första programmen av sitt slag som anvÀnder maskininlÀrningsalgoritmer. Genom att bearbeta data frÄn satellitbilder analyserar plattformen energiflödet mellan havet och atmosfÀren, Àven kÀnd som strÄlningsöverföringen.

De slutliga resultaten inkluderar data som klorofyllkoncentrationer, förekomst av fytoplankton och föroreningskoncentrationer, men Àven andra anvÀndbara parametrar för havets hÀlsa.

SÀrskilt fytoplanktonkoncentration Àr av vÀxande intresse för att förstÄ klimat och havshÀlsa. Fytoplankton, som Àr mycket smÄ organismer, kan omvandlar koldioxid till syre, en process som kan pÄverka klimatförÀndringen. Fytoplanktonpopulationerna kan vÀxa till mycket snabbt, sÄ det Àr viktigt att utvÀrdera dem kontinuerligt.

– Det finns nu satelliter i omloppsbana som ger oss mer information om vad som hĂ€nder runt kusterna och i de stora sjöarna. SĂ„ detta öppnar nya forskningsomrĂ„den. Och med maskininlĂ€rning blir det en helt ny spelplan, sĂ€ger Stamnes.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.