Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– Debatt: Dags att vi lĂ€r oss av tidigare teknikpaniker och inte reglerar sönder AI

đŸ€– Debatt: Dags att vi lĂ€r oss av tidigare teknikpaniker och inte reglerar sönder AI

Sett frÄn samhÀllsnivÄ Àr problemen frÄn AI knappt mÀrkbara. Det existentiella hotet dÄ? Det baseras helt pÄ gissningar och den intellektuella grunden pÄ verklighetsfrÄnvÀnda tankeexperiment, med noll konkreta belÀgg. Gissningar ska inte ligga till grund för policy.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Den arge optimisten, Mathias Sundin, skriver i Expressen om AI-reglering, i samband med att AI Safety Summit inleds i Storbritannien.

PremiÀrminister Rishi Sunak har bjudit in vÀrldsledare för att reglera AI, men hotet de utgÄr frÄn Àr baserat pÄ Ànnu en teknikpanik.

"VĂ€rlden hade precis pustat ut över att millenniebuggen – som nĂ€r klockan slog tolv pĂ„ nyĂ„rsafton 1999 skulle lamslĂ„ vĂ€rlden och kosta tusentals miljarder – inte orsakade nĂ„gon skada alls. 
Ännu en grundlös teknikpanik kunde lĂ€ggas till handlingarna. Men det dröjde inte lĂ€nge innan det var dags igen. Den 2 januari 2000 publicerades ett öppet brev, underskrivet av över 200 forskare, som varnade för farorna med genmodifierade vĂ€xter och mat (GMO). De krĂ€vde ett omedelbart stopp. SĂ„ blev det. Ett moratorium och vĂ€rldens hĂ„rdaste anti-GMO-regler infördes i EU.
SĂ„ hur farligt har GMO visat sig vara? Inte alls."
"SkrĂ€mselpropaganda fĂ„r riktiga och allvarliga konsekvenser. Genom historien har vi gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng sett dessa teknikpaniker, men aldrig tycks vi lĂ€ra oss. 
Nu hĂ€nder det igen. Denna gĂ„ng Ă€r det artificiell intelligens, AI, som ska skada och utplĂ„na mĂ€nskligheten. 
Även nu skrivs öppna brev med krav pĂ„ pauser och moratorium. PĂ„ initiativ av Storbritanniens premiĂ€rminister, Rishi Sunak, samlas nu vĂ€rldsledare till en AI Safety Summit. 
Kommer man dĂ€r överens om hĂ„rda AI-regleringar har mĂ€nskligheten skjutit sig i foten." 
DEBATT: Hotet frÄn AI bygger bara pÄ gissningar
SkrÀmselpropaganda fÄr riktiga konsekvenser. Genom historien har vi gÄng pÄ gÄng sett dessa teknikpaniker, men aldrig tycks vi lÀra oss. Nu hÀnder det igen. Denna gÄng Àr det artificiell intelligens, AI, som ska skada och utplÄna mÀnskligheten, skriver Mathias Sundin.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.