Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👂 Avlyssning med AI hjälper skogsvaktare att hantera olaglig avskogning

👂 Avlyssning med AI hjälper skogsvaktare att hantera olaglig avskogning

Naturvårdare och skogsvaktare i Sumatras regnskog, hem till ett mycket unikt ekosystem, har en smart medhjälpare - AI-avlyssningsenheter.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Den indonesiska ön Sumatras regnskog är hem åt ett mycket unikt ekosystem som skyddar några av världens mest akut hotade arter. Det är den enda platsen på jorden där noshörningar, elefanter, tigrar och orangutanger lever tillsammans. Tyvärr finns det bara cirka 600 av Sumatras tigrar kvar i det vilda och mindre än 100 noshörningar. Tjuvjakt har haft en mycket stor inverkan, men olaglig avverkning och avskogning har kanske haft en ännu mer destruktiv påverkan genom att djurens naturliga habitat försvinner. För att spåra dessa problem använder skogsvaktarna från Warsi Indonesian Conservation Community (KKI Warsi) nu AI-avlyssningsenheter.

En ideell teknikorganisation som heter Rainforest Connection använder AI-algoritmer för att placera spioner runt om i regnskogen. Spionen, som kallas "The Guardian", är skapad av Rainforest Connections och den använder en Google-teknologi som heter TensorFlow. TensorFlow tillåter intelligenta avlyssningsenheter att spela in ljud i regnskogen, välja de mest relevanta och sedan vidarebefordra dem i realtid till skogsvaktares smartphones. Tekniken har funnits i några år och har tidigare använts av en stam i Amazonas. Nyligen kombinerades uppfinningen med TensorFlow, som är Googles gratis programvara med öppen källkod, som är utformad för att underlätta maskininlärningsapplikationer.

Rainforest Connection har utvecklat en sökbar “Audio Ark” med ljud från regnskogen. En grupp av medhjälpare har fyllt Audio Ark med både ljud från djur och mänsklig aktivitet. TensorFlow-tekniken kan jämföra ljud som den hör i skogen med dem i biblioteket och välja specifika ljud att vidarebefordra till skogsvaktare.

Avlyssningsenheterna är ganska enkla. De består av solpanel, batteri, ljudinspelning och begagnad mobiltelefon.

Bild: Rainforest Connection via Reset

Detta system kan hjälpa till med övervakning av vilda djur och underlätta för skogsvaktare hålla koll på specifika arter på ett enkelt sätt. På Sumatra är det lika viktigt att upptäcka ljudet av avskogning och mänsklig aktivitet som att spåra djuren. Sumatras inhemska djur är helt beroende av regnskogen och dess skydd för att överleva.

KKI Warsi-programansvarig Rainal Daus förklarade för Reset att "The Guardian" hjälpte rangers att reagera mer snabbare och handlingskraftigt eftersom incidenter upptäcks i realtid:

– Med hjälp av det här verktyget kommer våra skogsvakter att kunna övervaka skogens tillstånd i realtid. Detta kommer att göra det lättare för dem att vidta omedelbara åtgärder om det sker olaglig avverkning i skogen.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.