Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👂 Avlyssning med AI hjĂ€lper skogsvaktare att hantera olaglig avskogning

👂 Avlyssning med AI hjĂ€lper skogsvaktare att hantera olaglig avskogning

NaturvÄrdare och skogsvaktare i Sumatras regnskog, hem till ett mycket unikt ekosystem, har en smart medhjÀlpare - AI-avlyssningsenheter.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Den indonesiska ön Sumatras regnskog Àr hem Ät ett mycket unikt ekosystem som skyddar nÄgra av vÀrldens mest akut hotade arter. Det Àr den enda platsen pÄ jorden dÀr noshörningar, elefanter, tigrar och orangutanger lever tillsammans. TyvÀrr finns det bara cirka 600 av Sumatras tigrar kvar i det vilda och mindre Àn 100 noshörningar. Tjuvjakt har haft en mycket stor inverkan, men olaglig avverkning och avskogning har kanske haft en Ànnu mer destruktiv pÄverkan genom att djurens naturliga habitat försvinner. För att spÄra dessa problem anvÀnder skogsvaktarna frÄn Warsi Indonesian Conservation Community (KKI Warsi) nu AI-avlyssningsenheter.

En ideell teknikorganisation som heter Rainforest Connection anvÀnder AI-algoritmer för att placera spioner runt om i regnskogen. Spionen, som kallas "The Guardian", Àr skapad av Rainforest Connections och den anvÀnder en Google-teknologi som heter TensorFlow. TensorFlow tillÄter intelligenta avlyssningsenheter att spela in ljud i regnskogen, vÀlja de mest relevanta och sedan vidarebefordra dem i realtid till skogsvaktares smartphones. Tekniken har funnits i nÄgra Är och har tidigare anvÀnts av en stam i Amazonas. Nyligen kombinerades uppfinningen med TensorFlow, som Àr Googles gratis programvara med öppen kÀllkod, som Àr utformad för att underlÀtta maskininlÀrningsapplikationer.

Rainforest Connection har utvecklat en sökbar “Audio Ark” med ljud frĂ„n regnskogen. En grupp av medhjĂ€lpare har fyllt Audio Ark med bĂ„de ljud frĂ„n djur och mĂ€nsklig aktivitet. TensorFlow-tekniken kan jĂ€mföra ljud som den hör i skogen med dem i biblioteket och vĂ€lja specifika ljud att vidarebefordra till skogsvaktare.

Avlyssningsenheterna Àr ganska enkla. De bestÄr av solpanel, batteri, ljudinspelning och begagnad mobiltelefon.

Bild: Rainforest Connection via Reset

Detta system kan hjÀlpa till med övervakning av vilda djur och underlÀtta för skogsvaktare hÄlla koll pÄ specifika arter pÄ ett enkelt sÀtt. PÄ Sumatra Àr det lika viktigt att upptÀcka ljudet av avskogning och mÀnsklig aktivitet som att spÄra djuren. Sumatras inhemska djur Àr helt beroende av regnskogen och dess skydd för att överleva.

KKI Warsi-programansvarig Rainal Daus förklarade för Reset att "The Guardian" hjÀlpte rangers att reagera mer snabbare och handlingskraftigt eftersom incidenter upptÀcks i realtid:

– Med hjĂ€lp av det hĂ€r verktyget kommer vĂ„ra skogsvakter att kunna övervaka skogens tillstĂ„nd i realtid. Detta kommer att göra det lĂ€ttare för dem att vidta omedelbara Ă„tgĂ€rder om det sker olaglig avverkning i skogen.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.