Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦈 AI och drönare spårar och skyddar vithajar

🦈 AI och drönare spårar och skyddar vithajar

Det är inte lätt att upptäcka vithajar från vattnet, så forskare siktar mot skyarna - bokstavligen.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Hajar har en nyckelroll i havsekosystemen, men tyvärr är de hotade. För att värna om dem (och människor i kustsamhällen) följer ett team oceanografer och AI-specialister i Kalifornien hajarnas vanor och beteende med hjälp av drönare och AI för att underlätta bevarandeinsatser.

Project SharkEye använder drönarteknik och AI för att upptäcka hajar i vattnet. De delar informationen med kustsamhällen och lokala myndigheter som ansvarar för strandsäkerhet. Detta för att förhindra attacker, men också för att skydda hajarna. Genom att bygga en databas med information kan havsforskare lättare förutsäga var och när hög aktivitet från hajarna kommer att inträffa och sedan kan de informera grupper som arbetar med bevarandeinsatser.

Processen för att samla information fungerar såhär: Project SharkEye flyger drönare över kustnära vatten för att se vad som händer i vattnet nedanför. Teamet använder sedan Salesforces Einstein Vision AI-verktyg till att skanna videon för att upptäcka stora vithajar. Det kan de göra med 95% säkerhet. AI-modellen kan särskilja olika hajarter med hjälp av hajarnas längd.

Teamet bakom SharkEye är ett samarbete mellan marinbiologer vid UC Santa Barbaras Benioff Ocean Initiative, datavetare vid San Diego State University och Salesforce AI Research.

När teknik som drönare och AI kombineras och används i exempelvis bevarandeinsatser kan det underlätta och hjälpa forskare att få information som annars är svår att skaffa - och få en tryggare och ljusare framtid för biodiversiteten att komma tidigare.

Om du vill kolla på en video om projektet kan du göra det HÄR!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.