Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩈 AI och drönare spĂ„rar och skyddar vithajar

🩈 AI och drönare spĂ„rar och skyddar vithajar

Det Àr inte lÀtt att upptÀcka vithajar frÄn vattnet, sÄ forskare siktar mot skyarna - bokstavligen.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Hajar har en nyckelroll i havsekosystemen, men tyvÀrr Àr de hotade. För att vÀrna om dem (och mÀnniskor i kustsamhÀllen) följer ett team oceanografer och AI-specialister i Kalifornien hajarnas vanor och beteende med hjÀlp av drönare och AI för att underlÀtta bevarandeinsatser.

Project SharkEye anvÀnder drönarteknik och AI för att upptÀcka hajar i vattnet. De delar informationen med kustsamhÀllen och lokala myndigheter som ansvarar för strandsÀkerhet. Detta för att förhindra attacker, men ocksÄ för att skydda hajarna. Genom att bygga en databas med information kan havsforskare lÀttare förutsÀga var och nÀr hög aktivitet frÄn hajarna kommer att intrÀffa och sedan kan de informera grupper som arbetar med bevarandeinsatser.

Processen för att samla information fungerar sÄhÀr: Project SharkEye flyger drönare över kustnÀra vatten för att se vad som hÀnder i vattnet nedanför. Teamet anvÀnder sedan Salesforces Einstein Vision AI-verktyg till att skanna videon för att upptÀcka stora vithajar. Det kan de göra med 95% sÀkerhet. AI-modellen kan sÀrskilja olika hajarter med hjÀlp av hajarnas lÀngd.

Teamet bakom SharkEye Àr ett samarbete mellan marinbiologer vid UC Santa Barbaras Benioff Ocean Initiative, datavetare vid San Diego State University och Salesforce AI Research.

NÀr teknik som drönare och AI kombineras och anvÀnds i exempelvis bevarandeinsatser kan det underlÀtta och hjÀlpa forskare att fÄ information som annars Àr svÄr att skaffa - och fÄ en tryggare och ljusare framtid för biodiversiteten att komma tidigare.

Om du vill kolla pĂ„ en video om projektet kan du göra det HÄR!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.