Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸȘž AI analyserar korallrevs sĂ„ng

đŸȘž AI analyserar korallrevs sĂ„ng

Ett team forskare frÄn University of Exeter skapar en algoritm som övervakar korallrevens hÀlsa genom att förstÄ deras "sÄng".

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

För att skydda korallreven och alla deras invÄnare Àr det viktigt att lÀra sig sÄ mycket som möjligt. Nu skapar ett team forskare frÄn University of Exeter en algoritm för att analysera korallrevens sÄng och dÀrmed fÄ en bild av revens hÀlsa.

Ett korallrev Àr ett komplext kollektiv med en ljudbild som kommer frÄn en mÄngfald av fiskar och andra varelser som omger reven. Tidigare har det varit mycket svÄrt att fÄnga och tolka ljudbilden pÄ grund av den noggranna analys av inspelade ljud som krÀvs för detta.

Genom att anvÀnda olika inspelningar frÄn Mars Coral Reef Restoration Project (som ÄterstÀller hÄrt skadade korallrev i Indonesien) har ett innovativt AI-program trÀnats för att kÀnna igen skillnaden mellan skadade och friska rev.

– Korallrev stĂ„r inför flera hot, inklusive klimatförĂ€ndringar, sĂ„ att övervaka deras hĂ€lsa och hur bevarandeprojekt fungerar Ă€r helt avgörande. En stor svĂ„righet i detta Ă€r att visuella och akustiska undersökningar av rev vanligtvis Ă€r beroende av arbetsintensiva metoder, sĂ€ger huvudförfattaren Ben Williams till University of Exeter.
– VĂ„r lösning pĂ„ det problemet var att anvĂ€nda maskininlĂ€rning - för att se om en dator kunde lĂ€ra sig ett revs sĂ„ng. VĂ„ra resultat visar att en dator kan uppfatta mönster som inte Ă€r upptĂ€ckbara för det mĂ€nskliga örat. Denna metod kan berĂ€tta snabbare, och mer exakt, hur det gĂ„r för revet, tillĂ€gger Williams.

Tack vare denna metod kan korallrevens hÀlsa identifieras 92% snabbare Àn tidigare. Detta hjÀlper till att förbÀttra övervakningen av korallrevets hÀlsa. Dessutom kan ÄtgÀrder inom bevarandeprojekt sÀttas in snabbare.

– Det hĂ€r Ă€r en riktigt spĂ€nnande utveckling. Ljudinspelning och AI skulle kunna anvĂ€ndas runt om i vĂ€rlden för att övervaka revens hĂ€lsa och upptĂ€cka huruvida försök att skydda och Ă„terstĂ€lla dem fungerar eller inte. I mĂ„nga fall Ă€r det enklare och billigare att placera ut en undervattenshydrofon pĂ„ ett rev, och lĂ€mna den dĂ€r, Ă€n att lĂ„ta dykare besöka revet upprepade gĂ„nger för att undersöka det - sĂ€rskilt pĂ„ avlĂ€gsna platser, sĂ€ger medförfattaren Dr Tim Lamont ocksĂ„ till University of Exeter.

Om du vill lĂ€sa hela studien kan du göra det hĂ€r: Ecological Indicators – Enhancing automated analysis of marine soundscapes using machine learning to combine ecoacoustic indices


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.