Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚖️ Hur vi kan balansera ekonomisk utveckling och låg miljöpåverkan

⚖️ Hur vi kan balansera ekonomisk utveckling och låg miljöpåverkan

Internationell studie bidrar med en kostnadseffektiv guide kring planering och beslutstagande som kan balansera ekonomisk utveckling med låg miljöpåverkan och mänskligt välbefinnande i snabbt växande ekonomier.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Wildlife Conservation Society skriver på sin hemsida om en internationell studie publicerad i Conservation Science and Practices. Studien visar hur en enkel analys med hjälp av lättillgänglig data om biodiversitet kan underlätta tillämpning av mitigation hierarchy (lindringsshierarkin), en metod som ämnar att minska miljöpåverkan inom bland annat industrier.

Metoden går ut på att i första hand undvika inverkan på naturen, i andra hand minimera och återställa det som inte går att undvikas, eller i sista hand kompensera för påverkan som är oundviklig.

Studien visar hur data från källor tillgängliga för alla, såsom Google Earth, kan hjälpa till att identifiera områden med hotade djur- och växtarter, områden med viktig biodiversitet som bör bevaras, eller degraderade områden där utvecklare kan vidta åtgärder för att kompensera för negativ påverkan från ett projekt.

Fallstudie Mocambique

Metoden demonstrerades i en fallstudie i Mocambique, ett land som de senaste 30 åren genomgått en snabb ekonomisk utveckling . Utvecklingen har resulterat i degraderad miljö, som potentiellt kan ha en fortsatt signifikant inverkan i framtiden. Nyligen har landet infört en nationell lagstiftning som kräver att utvecklare implementerar mitigation hierarchy vid byggnationer. Studiens analyser har använts i processen, och det ter sig som att går att hitta en bra balans mellan ekonomisk utveckling och en välbevarad natur.

Dr Hugo Costa, från Wildlife Conservation Society i Mocambique, och en av medförfattarna till studien, säger att studier ger värdefull vägledning för länder som genomgår en snabb utveckling. Anledningen är att detta ofta är länder som har begränsad data att utgå från när man ska ta beslut om miljöpolicys.

Exempel från studien på en enkel spatial analys för att implementera mitigation hierarchy. Källa: https://conbio.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/csp2.12686

- Genom att visa hur enkla analyser kan främja implementering av mitigation hierarchy i länder som Mocambique, ger den här rapporten naturvårdare och regeringar verktygen som behövs för att försäkra att mål om ekonomisk utveckling inte kommer på bekostnad av nationella eller internationella mål om biodiversitet, säger Costa.

- Men det handlar inte bara om biodiversitet, genom att använda metoden kan vi säkerställa välmåendet i samhällen, och försäkra oss om att utvecklare designar metoder som inkluderar lokala samhällen som en del av lösningen och förbättrar deras levnadsvillkor och välmående, avslutar Costa.

👊 “Finns det en möjlighet att hjälpa till att rädda världen så måste man ta den”
Allt handlar inte om eldrift och batterier. Att resa smartare och effektivare är något vi kan göra redan idag. Vi har träffat Jesper Johansson som är expert på Mobility Management.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.