Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📉 "Det gĂ„r Ă„t helvete" – visar ny omfattande forskningsstudie

📉 "Det gĂ„r Ă„t helvete" – visar ny omfattande forskningsstudie

Forskare vid Basarov-universitetet i Jekaterinburg har genomfört den största metastudien, alltsÄ en studie av andra studier, som nÄgonsin genomförts och slutsatsen Àr tydlig.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Forskare vid Basarov-universitetet i Jekaterinburg har genomfört den största metastudien, alltsÄ en studie av andra studier, som nÄgonsin genomförts. 4,3 miljoner studier inom i stort sett alla akademiska omrÄden har undersökts och processats i denna gigantiska metastudie som pÄgÄtt i 14 Är.

– VĂ„r slutsats Ă€r tydlig. Det gĂ„r Ă„t helvete, sĂ€ger forskningsledare Aleksandr Gnelinskij.

Till skillnad frÄn de flesta andra moderna metastudier sÄ har denna studie genomförts för hand, manuellt pÄ papper.

– Vi har hanterat drygt 27 miljarder pappersark och sorterat 6,5 miljoner pĂ€rmar. Det har varit ett tungt arbete, men vĂ„ra tidigare studier visar att man lĂ€r sig mer genom att jobba med papper Ă€n med dataapparater, menar Gnelinskij.

Basarov-universitetet i Jekaterinburg. I förgrunden, den blÄa lunchmatsalen.

Men studien har kantats av problem. 2011 vÀlte ett 15 meter högt arkivskÄp över forskningsassistent Fjodor Nihilisev. Han fick en omfattande fotfraktur, men menade sjÀlv pÄ att det inte spelade nÄgon roll eftersom livet var meningslöst.

– 2016 utbröt en brand i lager 451. Sju Ă„rs forskning försvann pĂ„ nĂ„gra timmar. Men vi sĂ„g det bara som en bekrĂ€ftelse pĂ„ vad vi redan visste, att det gĂ„r Ă„t helvete med allting, sĂ€ger Gnelinskij.

Den enda bilden som finns kvar av lager 451. Sju Ärs arbete försvann i branden.

SĂ„ hur har forskarna kommit till denna deprimerande slutsats? Hur har metodiken sett ut?

– Vi har faktiskt inte fĂ„tt frĂ„gan tidigare. Jag har blivit intervjuad av journalister frĂ„n hela vĂ€rlden, kulturredaktioner Ă€nda frĂ„n Stockholm har varit hĂ€r, men ingen har frĂ„gat det. De verkade mest nöjda över vĂ„r slutsats och redan nĂ€sta dag publicerades kulturkrönikor i flera stora medier. En av dem började till och med skriva en bok nĂ€r han var hĂ€r, den skulle handla om domedagen eller nĂ„gon avgrund tror jag.

SÄ hur vet ni att resultatet verkligen stÀmmer, att det verkligen Àr sÄ illa?

– Nu Ă€r ju studien inte publicerad Ă€n och inte granskad. Det Ă€r vĂ€ldigt mĂ„nga papper kvar att sortera först, sĂ„ helt sĂ€kra kan vi ju inte vara. Men alla i forskningsteamet har ju pĂ„ kĂ€nn att det Ă€r pĂ„ vĂ€g Ă„t det hĂ€r hĂ„llet, sĂ€ger Gnelinskij men en tung suck och ber att fĂ„ avsluta intervjun.

NÀr vi packat ihop och Àr pÄ vÀg att lÀmna forskningsanlÀggningen hör vi först mycket svagt, nÀstan ohörtbart en melodislinga eka bland arkivskÄpen. Det Àr Neil Youngs Depression Blues.

– En present. FrĂ„n en av kulturredaktörerna, sĂ€ger Gnelinskij innan han sakta drar igen dörren.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.