Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📉 "Det går åt helvete" – visar ny omfattande forskningsstudie

📉 "Det går åt helvete" – visar ny omfattande forskningsstudie

Forskare vid Basarov-universitetet i Jekaterinburg har genomfört den största metastudien, alltså en studie av andra studier, som någonsin genomförts och slutsatsen är tydlig.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Forskare vid Basarov-universitetet i Jekaterinburg har genomfört den största metastudien, alltså en studie av andra studier, som någonsin genomförts. 4,3 miljoner studier inom i stort sett alla akademiska områden har undersökts och processats i denna gigantiska metastudie som pågått i 14 år.

– Vår slutsats är tydlig. Det går åt helvete, säger forskningsledare Aleksandr Gnelinskij.

Till skillnad från de flesta andra moderna metastudier så har denna studie genomförts för hand, manuellt på papper.

– Vi har hanterat drygt 27 miljarder pappersark och sorterat 6,5 miljoner pärmar. Det har varit ett tungt arbete, men våra tidigare studier visar att man lär sig mer genom att jobba med papper än med dataapparater, menar Gnelinskij.

Basarov-universitetet i Jekaterinburg. I förgrunden, den blåa lunchmatsalen.

Men studien har kantats av problem. 2011 välte ett 15 meter högt arkivskåp över forskningsassistent Fjodor Nihilisev. Han fick en omfattande fotfraktur, men menade själv på att det inte spelade någon roll eftersom livet var meningslöst.

– 2016 utbröt en brand i lager 451. Sju års forskning försvann på några timmar. Men vi såg det bara som en bekräftelse på vad vi redan visste, att det går åt helvete med allting, säger Gnelinskij.

Den enda bilden som finns kvar av lager 451. Sju års arbete försvann i branden.

Så hur har forskarna kommit till denna deprimerande slutsats? Hur har metodiken sett ut?

– Vi har faktiskt inte fått frågan tidigare. Jag har blivit intervjuad av journalister från hela världen, kulturredaktioner ända från Stockholm har varit här, men ingen har frågat det. De verkade mest nöjda över vår slutsats och redan nästa dag publicerades kulturkrönikor i flera stora medier. En av dem började till och med skriva en bok när han var här, den skulle handla om domedagen eller någon avgrund tror jag.

Så hur vet ni att resultatet verkligen stämmer, att det verkligen är så illa?

– Nu är ju studien inte publicerad än och inte granskad. Det är väldigt många papper kvar att sortera först, så helt säkra kan vi ju inte vara. Men alla i forskningsteamet har ju på känn att det är på väg åt det här hållet, säger Gnelinskij men en tung suck och ber att få avsluta intervjun.

När vi packat ihop och är på väg att lämna forskningsanläggningen hör vi först mycket svagt, nästan ohörtbart en melodislinga eka bland arkivskåpen. Det är Neil Youngs Depression Blues.

– En present. Från en av kulturredaktörerna, säger Gnelinskij innan han sakta drar igen dörren.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.