Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👵 Gamla optimister har bättre minne

👵 Gamla optimister har bättre minne

Personer med en positiv attityd till tillvaron löper mindre risk att drabbas av minnesförsämringar när de blir äldre.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Hög ålder har länge förknippats med försämrat minne. I takt med att åren blir allt fler blir minnena allt färre. Men nu har en forskargrupp från Northwestern University i USA publicerat en studie som tyder på att optimism kan påverka risken för att få sämre minne.

Forskarna började följa 991 medelålders amerikaner 1995 och har sedan kontinuerligt testat deras minne. Det visade sig att de som hade en mer positiv syn på livet löpte mindre risk att drabbas av minnesförsämringar.

– Vår studie visade att minnet försämras med åldern. Men individer med en mer positiv attityd hade en mindre brant försämring av minnet under nästan ett helt decennium, säger Emily Hittner, försteförfattare av studien.

Nu krävs det mer forskning för att bevisa att det verkligen är optimismen som minskar risken för dåligt minne, men forskarna jobbar på saken och känner sig optimistiska.

I sin fortsatta forskning ska forskarna nu undersöka om en positiv attityd kan påverka kända hälsosamma beteenden. Forskarna vill bland annat se om positiva människor också är mer fysiskt aktiva eller har mer givande sociala relationer.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.