Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘ŽđŸ» SĂ„ ska jag leva i 122 Ă„r - till att börja med

đŸ‘ŽđŸ» SĂ„ ska jag leva i 122 Ă„r - till att börja med

Jag tÀnker försöka leva till 122 Ärs Älder. DÄ tror och hoppas jag att vi nÄtt ett genombrott som gör att livet kan förlÀngas ytterligare. Det Àr inte science fiction, genombrottet ligger nÀra, menar David Sinclair, professor i genetik vid Harvard.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Jag tÀnker försöka leva till 122 Ärs Älder. Eftersom jag Àr född 1978 fyller jag 122 Är 2100. Festligt att uppleva ett tredje Ärhundrade.

Det vore ju emellertid trist att skÄla in ett nytt Ärhundrade och sedan kort efter det kasta in handduken.

Men kanske mÄste jag inte det.

Longevity escape velocity 🚀

Jag tror nÀmligen det finns en god chans att vi dÄ har kommit sÄ lÄngt i utvecklingen att vi nÄtt longevity escape velocity, och jag kan leva vidare. Det innebÀr att ens förvÀntade livslÀngd förlÀngs lika snabbt eller snabbare Àn den tid som passerar. För varje mÄnad du hÄller dig vid liv, förlÀngs din förvÀntade livslÀngd med minst en mÄnad.

Jag har en plan för att klara av de kommande 80 Ă„ren, och till min hjĂ€lp har jag tagit David Sinclair. Han Ă€r professor i genetik vid Harvard och författare till boken Lifespan: Why We Age―and Why We Don't Have To.

Innan vi kommer in pÄ planen ska vi reda ut varför Sinclair tror vi överhuvudtaget kan nÄ escape velocity, och varför det kan ske redan under de nÀrmaste Ärtiondena.

Under 1900-talet har kvinnor i Sverige kommit ungefÀr en fjÀrdedel pÄ vÀgen. PÄ fyra Ärs levnadstid har de adderat ett Ärs förvÀntad livslÀngd. PÄ fyra Är har de bara blivit tre Är Àldre.

Tre fjÀrdedelar kvar alltsÄ.

Professor Sinclairs avgörande insikt Ă€r att Ă„ldrande inte Ă€r oundvikligt. Åldrande gĂ„r att bromsa, stanna och till och med vĂ€nda, menar han.

What if we didn’t have to worry that the clock was ticking? And what if I told you that soon—very soon, in fact—we won’t? Well, that’s what I’m telling you.

Det finns en viktig anledning till att vi Ă„ldras – kanske den enskilt viktigaste – och det Ă€r en ökande förlust av information. Om vi jĂ€mför vĂ„r kropp med en dator sĂ„ Ă€r arvsmassan, genomet, hĂ„rdvaran. Programvaran Ă€r epigenomet. Det instruerar en ny cell vad den ska vara för sorts cell och vilken funktion den ska ha. Det Ă€r dĂ€r vi över tid börjar förlora information.

Det Àr dÀrför hÄret blir grÄtt, rynkorna kommer och höften börjar vÀrka.

Han jÀmför oss med en DVD-skiva. FrÄn början spelar den upp sitt innehÄll perfekt, men med tiden fÄr den nÄgra repor, sedan mÄnga repor och till slut Àr den oanvÀndbar. Men om vi inte lÄter det gÄ för lÄngt, kan vi anvÀnd en polish för att reparera skivan.

Har vi funnit livets DVD-polish?

Det Ă€r denna polish för mĂ€nniskokroppen som David Sinclair Ă€gnar sin liv Ă„t att finna – och han tror att han har gjort det.

2006 presenterade den japanske forskaren Shinya Yamanaka att “mogna, specialiserade celler kan omprogrammeras till omogna celler som i sin tur kan utvecklas till kroppens alla vĂ€vnader
” SĂ„ stĂ„r det i motiveringen till Nobelpriset som 2012 tilldelades Yamanaka.

Sinclair menar att vi kan anvÀnda denna kunskap för att inte bara ÄterstÀlla nÄgra celler i ett laboratorium, utan hela vÄrt epigenom. Celler som gör fel saker ÄterstÀlls till sitt ursprungliga jag.

Vi skulle till exempel i trettioĂ„rsĂ„ldern kunna fĂ„ en behandling, som vi sedan i fyrtioĂ„rsĂ„ldern kan “slĂ„ pĂ„.”

“Gray hair would disappear. Wounds would heal faster. Wrinkles would fade. Organs would regenerate. You would think faster, hear higher-pitched sounds, and no longer need glasses to read a menu. Your body would feel young again.”

LÄter det hÀr som science fiction, som nÄgot lÄngt in i framtiden? Det Àr det inte, menar Sinclair. Han skriver i boken hur de varje vecka i hans labb uppvisar just detta i möss. Att översÀtta det till mÀnniskor Àr svÄrt, men utvecklingen gÄr fort.

“The pace of discovery is mind spinning. A full night of sleep for me and my lab members is increasingly rare.”

Hur snabbt det faktiskt kommer att gÄ vet vi sÄklart inte. Allt fler jobbar för att klassificera Äldrande som en sjukdom, vilket kommer leda till att mycket mer resurser satsas pÄ omrÄdet, tror de. Hur som helst sÄ hoppas jag att vi nÄr detta genombrott de nÀrmaste 80 Ären. Men det innebÀr ju att jag ska ta mig igenom dessa Är intakt. Hur dÄ?

Medan jag vÀntar pÄ genombrottet, hur ska jag klara 80 Är till?

122 Är helt för egen maskin blir vÀldigt svÄrt att uppnÄ. Under vÄr tid hÀr pÄ jorden har vi mer Àn dubblat vÄr livslÀngd. För runt 30 Är till idag 72 Är, pÄ global nivÄ och Ànnu högre i mÄnga lÀnder. Framförallt de senaste Ärtiondena har det gÄtt snabbt. 1950 levde vi mÀnniskor i snitt bara 46 Är.

Men Àven om den genomsnittliga livslÀngden ökat, sÄ har den maximala livslÀngden inte gjort det i samma utstrÀckning. Antalet hundraÄringar har visserligen ökat frÄn drygt 30 000 Är 1950 till över en halv miljon idag. Men av dessa nÄr bara 0,1 procent 110 Är och nÀstan ingen till 120 Är.

Det tycks som om mÀnniskans övre grÀns ligger dÀr nÄgonstans just nu. Jag kommer med andra ord behöva hjÀlp och Sinclair pekar pÄ flera utvecklingar som kan addera friska Är till vÄra liv.

En del kan jag göra för egen maskin. Det bĂ€sta sĂ€ttet att förlĂ€nga sin livslĂ€ngd Ă€r att Ă€ta mer sĂ€llan. Intermittent fastande (t.ex. bara Ă€ta under sex av dygnets 24 timmar), motion med hög puls nĂ„gon gĂ„ng per dag och kyla Ă€r tre saker som ökar chansen till ett lĂ„ngt liv. Vara hungrig och kall
 Ă€ven om det inte förlĂ€nger livet kommer det definitivt att kĂ€nnas sĂ„.

Detta tillsammans ger sisÄdÀr tio extra Är, menar Sinclair.

Kroppsövervakning med wearables och annan teknik ihop med DNA-monitorering ger ytterligare tio Är.

Molekyler som sĂ€tter igĂ„ng vĂ„r “survival circuit” kan ge ytterligare Ă„tta till 32 Ă„r. Vi sĂ€ger Ă„tta Ă„r dĂ„. (I den hĂ€r intervjun förklarar han vad survival circuit Ă€r.)

Att anvÀnda Yamanakas DVD-polish för vÄr kropp kan addera mÄnga Ärtionden, men för att hÄlla sig pÄ den försiktiga sidan sÀger Sinclair tio Är.

Det ger tillsammans 38 extra Ă„r.

Som bonus adderar jag sjÀlv Ätta Är. Det har nÀmligen visat sig att optimister lever nio-tio procent lÀngre Àn pessimister. Ska vi kalla det för Warpbonus?

Enligt Jacob Lundbergs roliga lilla rÀknedosa kan jag förvÀntas leva i 86 Är. Om jag till det adderar de 38 Ären landar jag pÄ 124 Är. Med Warpbonus 132 Är. NÄgra Är fler Àn jag behöver, men lite felmarginal Àr ju inte fel i det hÀr fallet.

Vi kommer se tillbaka och förundras över att vi sÄg Äldrande som oundvikligt

Om David Sinclair har rÀtt att det hÀr genombrottet kommer ske mycket snart ÄterstÄr att se, men det finns hopp Àven inom ett helt annat spÄr. Kraftfull utveckling av teknik som gör det möjligt att livet blir digitalt och vi inte mÄste gÄ runt i en köttkostym. Men det fÄr bli en annan artikel.

NÀr vi skÄlar in Är 2100 sÄ kommer vi inte lÀngre se Äldrande som nÄgot oundvikligt, tror jag.

Det kommer finnas ett tydligt före och efter, som med sÄ mycket annat i mÀnniskans historia. Före och efter vi trodde jorden var platt. Före och efter vi kunde flyga. Före och efter vi förstod att vi mÄste tvÀtta hÀnderna innan en operation.

Vi kommer se tillbaka och förundras över den tid dÄ vi trodde Äldrande var nÄgot som det inte gick att göra nÄgot Ät.

Tack till Victor Björk som faktagranskat och kommenterar artikeln innan. Viktor Àr forskare och aktivist inom anti-aging research. Lyssna pÄ honom i Christian von Essens podcast Heja framtiden. Han samlar just nu ocksÄ in pengar till en projekt inom omrÄdet. Kolla gÀrna in det!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.